Last Updated on aprilie 28, 2025
Un tânăr de 38 de ani, care până atunci nu avusese probleme de sănătate, a decis că este timpul să includă în rutina sa medicală un set de analize de sânge și o ecografie abdominală. Nimic nu părea să indice că această decizie aparent banală îi va schimba cursul vieții. Investigațiile au arătat că suferă de o boală rară și gravă a sistemului limfatic, caracterizată prin creşterea anormală a celulelor limfatice – boala Castleman – și că are o tumoră de 10 cm ce îi punea viața în pericol.
Bărbatul a ales să fie operat la Spitalul Regina Maria Brașov: „Este primul caz operat și a fost primul caz cu boala Castleman pe care l-am văzut vreodată”, ne-a mărturisit dr. Decebal Fodor, medic specialist Chirurgie generală la Spitalul Regina Maria Brașov, doctor în științe medicale, cel care a coordonat echipa ce a făcut intervenția chirurgicală salvatoare, care a necesitat o pregătire minuțioasă, scrie Hotnews.
Boala Castleman, o afecțiune rară a sistemului limfatic, atacă ganglionii limfatici. Aproximativ o persoană dintr-o 100.000 este diagnosticată într-un an cu această afecțiune.
Boala Castleman are mai multe forme, dar cele mai comune sunt forma unicentrică, care afectează un singur ganglion limfatic, mai puțin gravă, și forma multicentrică, ce afectează mai mulți ganglioni limfatici și poate implica și mai multe regiuni.
Dacă forma unicentrică este tratabilă prin intervenție chirurgicală ce îndepărtează ganglionul afectat, cea multicentrică poate fi mai severă și asociată cu simptome sistemice, precum febră, oboseală, pierdere în greutate și transpirații nocturne.
Diagnosticul, o surpriză totală
Cauzele exacte ale bolii Castleman nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că inflamația este rezultatul unei reacții imune anormale. Tratamentul poate include medicamente imunologice, chimioterapie sau intervenții chirurgicale, în funcție de forma și severitatea bolii, conform Brasov Metropolitan.
În acest caz, ecografia a fost cea care a ridicat primele semne de întrebare: o formațiune suspectă, aflată aproape de vezica urinară. A doua ecografie a confirmat prezența unei tumori. „Nu aveam niciun simptom. A fost o surpriză totală”, își amintește bărbatul de momentul în care a aflat că are o tumoră de aproximativ 10 cm și că suferă de o boală rară.
Medicul i-a recomandat imediat un CT pentru a obține o imagine mai clară. „Am căutat informații pe internet, am vrut să aflu detalii despre această boală, tratamentele recomandate, recuperare, cazuri similare. Sincer, am fost ușurat când am văzut că dacă tratamentul chirurgical se realizează cu succes, evoluția este în majoritatea cazurilor pozitivă”, ne-a povestit tânărul.