Last Updated on aprilie 6, 2025
Uzine și secții abandonate în ultimele două decenii ar putea fi revitalizate și modernizate cu fonduri europene, în contextul unui amplu plan de înzestrare militară în valoare de 800 de miliarde de euro, anunțat de Comisia Europeană. Ministerul Economiei estimează că, până la sfârșitul anului, România va începe producția proprie de drone, explozibili și muniție conform standardelor NATO.
Primele drone militare care vor fi fabricate în România, „Cuda” și „Sirin”, vor fi produse la uzina de tehnică militară Carfil din Brașov. Inițial, acestea vor fi asamblate din componente furnizate de Periscope Aviation, o companie americană din industria de apărare.
„Ne-am propus să realizăm între 20 și 25 de drone din fiecare model, ceea ce înseamnă aproximativ 50 de unități în acest an. Sperăm ca în luna iulie să începem deja producția cu componente fabricate la Carfil”, a declarat Mircea Petru Tanțău, directorul Carfil Brașov, scrie bzb.ro.
În total, la Carfil, în Braşov, vor fi produse – în parteneriat cu americanii – 6 modele de drone. Unele dintre acestea, de tip kamikaze, sunt capabile să transporte explozibil şi să lovească ţinte cu precizie.
„Avem mai multe tipuri, avem calibrările şi prototipurile pe care le testăm până la sfârşitul lunii mai, urmând ca în cursul acestei veri să ne pregătim ca la Carfil să începem să producem aceste drone”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei.
Acesta este convins că, până la sfârşitul anului, România va produce şi expozibil de tip TNT – la Fabrica de Pulberi Făgăraş, tot o filială a ROMARM. Instalaţia de trinitrotoluen de acolo zace nefolosită de 20 de ani.
„Eu sunt sceptic că până la finele anului o să avem TNT”, spune însă Lucian Cupu, liderul Sindicatului din Fabrica de Pulberi Făgăraş.
Gigantul german Rheinmetall va investi 400 de milioane de euro în construcția unei fabrici de pulberi la Pirochim Victoria, în județul Brașov. Aceasta va fi cea mai mare unitate de producție de acest tip din Europa și va contribui la creșterea capacității României de a furniza muniție pentru NATO. Lucrările vor începe imediat după finalizarea procesului de expropriere a terenului, proces deblocat recent în instanță, conform Adevarul.
Originea cuvântului “zeppelin” provine de la numele contelui Ferdinand Graf von Zeppelin (1838-1917). Acesta a fost general în cavaleria germană, diplomat și pionier al aviației. Din 1890, principala sa pasiune a fost dezvoltarea aeronavelor rigide. Contele a construit și brevetat zeppelinul în anul 1900. Primul aparat de zbor de acest tip s-a ridicat de la sol pentru teste pe data de 2 iulie 1900.
Graf Zeppelin a traversat și România ajungând deasupra mai multor orașe, printre care și Brașov, la data de 16 octombrie 1929. Cursa s-a încheiat acolo unde începuse, la Friedrichshafen.