Last Updated on aprilie 2, 2025
(foto arhiva)
Două mesaje de tip RO Alert au fost transmise după miezul nopții de către ISU Brașov. Acestea semnalau prezența unui urs pe Bulevardul Valea Cetății. Artera rutieră străbate cartierul omonim, de la intersecția cu Strada Tâmpei până la capătul liniilor de autobuz și troleibuz, între Tâmpa (strada Molidului) și Jepilor.
„A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Brașov, pe strada Valea Cetății! Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercaţi să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie”, a transmis ISU Brașov, potrivit mytex.ro
Primul mesaj a fost transmis la ora 0.17, fiind repetat la ora 0.19.
1.500 de urşi în pădurile din judeţul Braşov, pe un habitat de 400
Suprapopularea cu urşi nu mai este o noutate pentru judeţul Braşov. Numărul prea mare de exemplare faţă de cel optim fiind reclamat an de an de specialiști, mai ales atunci când animalele produc pagube sau, mai grav, atacă oameni, aşa cum s-a întâmplat duminică seara, la Predeal.
Astfel, potrivit datelor Gărzii Forestiere Braşov, în prezent, în judeţul nostru, populaţia de urs depăşeşte 1.500 de exemplare, în condiţiile în care efectivul optim raportat la habitatul natural al speciei este de aproximativ 400 animale (de 3,75 de ori mai mare decât numărul optim). Pe de altă parte, anul trecut, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, a estimat un număr de 1.440 de exemplare, datele fiind transmise către autorităţile publice centrale pentru protecţia mediului.
Pentru a ţine populaţia de urşi sub control, o modalitate este recoltarea lor, mai precis împuşcarea. Astfel, potrivit datelor APM, în perioada august 2023 – decembrie 2024, numărul exemplarelor de urs recoltate ca prevenţie în judeţul Braşov, în perioada august 2023- decembrie 2024, s-a ridicat la 58 de exemplare, scrie bzb.ro.
45 pe an, plus cotă de urgenţă
De asemenea, potrivit reglementărilor naţionale, în judeţul Braşov se pot recolta 45 de exemplare pe an. „În baza aceleiaşi Legi nr. 242/2024) au fost emise deja (în 2025 – n.r.) până în momentul de faţă, 15 autorizaţii pentru 37 de exemplare”, a declarat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, Ciprian Băncilă.
„În cazul nerecoltării în integralitate a numărului de prevenţie alocat, gestionarii de faună sălbatică sunt pasibili de imputarea pagubelor produse de exemplarele de urs în raza fondurilor cinegetice pe care aceştia le au în gestiune. În cazul recoltării exemplarelor aprobate, gestionarii faunei cinegetice au posibilitatea solicitării recoltării suplimentare, din cota de 55 exemplare alocată ca nivel de intervenţie pentru urşii periculoşi la nivel naţional, şi bineînţeles, conform procedurilor legale”, a precizat Băncilă.