Last Updated on aprilie 30, 2025
Un motiv pentru care brașovenii vor plăti, de la 1 Mai, cele mai scumpe bilete de autobuz din România a fost și creșterea cheltuielilor cu combustibil. Astăzi s-a aflat că această creștere a fost de fapt furt de motorină. Șoferii au furat la greu motorină din autobuze iar brașovenii sunt puși la plată ca să acopere furtul. Este corect? Primăria, ca de obicei, tace profitabil, niciun gând să oprească scumpirile majore.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov, cu sprijinul mai multor structuri din cadrul I.G.P.R. și sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, au pus în aplicare astăzi 46 de mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind comiterea infracțiunilor de furt calificat și tăinuire, în dauna RATBV. De asemenea, au fost puse în aplicare 46 de mandate de aducere.
Mai mulți angajați din cadrul RATBV ar fi sustras în mod repetat cantități variabile de motorină din autobuzele aparținând acestei unități.
„Cercetările au relevat că o parte din combustibilul sustras a fost vândut către alte persoane, unele dintre acestea cunoscând că motorina provine din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală.
În urma administrării probatoriului în cauză, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi față de 46 de persoane, acestea dobândind calitatea de suspect.
Persoanele cercetate au fost conduse la sediul unității de poliție în vederea efectuării mai multor activități procedurale, ce se află în curs de desfășurare”, a informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, conform mytex.ro.
La Brașov, cel mai scump bilet de autobuz din țară: tarife noi de la 1 mai 2025
De la 1 mai 2025, brașovenii și locuitorii din zona metropolitană vor plăti mai mult pentru transportul public. RATBV și Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov au aprobat o serie de majorări de tarife, invocând inflația și costurile tot mai mari de operare, scrie Antena 3.
În municipiul Brașov, un bilet de autobuz sau troleibuz va costa 5 lei, devenind astfel cel mai scump bilet de transport urban din România. Valabilitatea rămâne de 60 de minute, iar abonamentul lunar pe o linie se scumpește cu 35%, ajungând de la 80 de lei la 110 lei.
Nici abonamentele pe termen scurt nu scapă de majorări. Tichetele valabile o zi cresc de la 12 lei la 20 de lei, iar cele pentru trei zile de la 30 de lei la 50 de lei. În plus, dispare biletul unic metropolitan, care până acum permitea călătorii în toate direcțiile din jurul Brașovului pentru doar 4 lei.
În zona metropolitană, costul unei călătorii va varia în funcție de distanță, în trei inele tarifare:
5 lei pentru localități apropiate: Cristian, Ghimbav, Sânpetru, Hărman și Săcele;
7 lei pentru: Bod, Hălchiu, Vulcan, Prejmer, Tărlungeni, Codlea și Râșnov;
8 lei pentru: Zărnești, Feldioara și Vama Buzăului.
Noile tarife vin la pachet cu abonamente lunare diferențiate, care vor costa între 80 și 240 de lei, în funcție de traseu. Reprezentanții RATBV au explicat că măsura este necesară după ce sistemul tarifar unic, introdus în 2023, nu a dus la o creștere semnificativă a numărului de călători, așa cum se așteptau, scrie hotnews.ro.
În acest moment, nicio altă localitate mare din România nu percepe un tarif de 5 lei pentru transportul urban. Spre comparație, în București, Cluj, Constanța sau Craiova, un bilet costă 3 lei, iar la Iași sau Timișoara – 4 lei. Doar metroul bucureștean are un tarif echivalent, de asemenea 5 lei.