Last Updated on aprilie 16, 2025
Medicii și asistentele de la Spitalul Județean sunt disperați, nu înțeleg de ce niște consilieri locali de la USR au blocat modernizarea staționarului Astra, unde se află mai multe secții, printre care și interne 2, mutată recent de la o altă clădire aproape distrusă, Mârzescu.
Este vorba despre transferul staționarului Astra, parte a Spitalului Clinic Județean de Urgență, din proprietatea Municipiului Braşov în proprietatea Judeţului Braşov, adică a Consiliului Județean, care administrează cele cinci spitale clinice din Brașov, dar nu are drept de proprietate asupra tuturor clădirilor în care acestea funcționează.
În unele cazuri, proprietar e Ministerul Sănătății. Prezent la ședința CL Brașov, Adrian Veștea, președintele CJ Brașov, a argumentat că pentru a putea reabilita clădirea, aflată într-o stare precară, este nevoie să fie reglementată situația juridică patrimonială, scrie mytex.ro.
Managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Emil Mailat: „Nu fac postări pe profilul meu referitoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, în care să vorbesc despre problemele pe care le întâlnesc zi de zi… dar astăzi am simțit cum sunt lovit cu o măciucă în cap, de către o parte din Consilierii Locali din Brașov.
De mai bine de 1 an de zile căutam soluții să peticim Pavilionul Astra, să cârpim zidurile căzute, să sperăm că nu cade gardul de la intrare, să acoperim găurile din acoperiș (care zici că sunt ca Hidra, astupi una, apar alte două). Nu mai zic de saloanele în care apar infiltrații sau de sistemul de gaze medicale rudimentar, atât de necesar pacienților internați (mai ales cei din secțiile de Cardiologie sau Interne).
A fost greu să faci un proiect arhitectural care să asigure și circuitele și funcționalitatea și să respecte normele ISU pe o clădire existentă, și când în sfârșit am trecut prin toate furcile căudine și am ajuns în pasul în care trebuie să reglementăm situația juridică a imobilului (de ex. anul trecut, toate ghidurile de finanțare solicitau dovada proprietății și a dreptului de administrare în Cartea Funciară, fiind condiție eliminatorie), ne înecăm la mal, deoarece anumiți decidenți consideră că cineva vrea să dea un „tun imobiliar”.
(foto Pamela Diaconu)
NU e un „tun imobiliar”. E despre nevoia reală a pacienților din Brașov și din județ de a fi tratați într-un spital care respectă standardele minime de siguranță și igienă.
E despre colegii mei care merită să lucreze într-un spațiu în care nu trebuie să-și facă griji că plouă în saloane sau că instalațiile nu fac față nevoilor medicale.
Un spital modern înseamnă circuite corecte, instalații funcționale, siguranță pentru pacienți și cadre medicale. Nu e un moft. E o urgență.
Și e responsabilitatea noastră să construim asta, nu să inventăm scenarii care blochează orice pas spre normalitate.
Așa cum am procedat mereu, rămân deschis dialogului și transparenței. Ușa mea este deschisă pentru toți consilierii locali care au întrebări sau nelămuriri legate de starea actuală a Pavilionului Astra și de planurile de modernizare dezvoltate în ultimii doi ani, în colaborare cu Consiliul Județean”