Brașov. Mărturie cutremurătoare: Cum a scăpat victima atacului de urs din Predeal

Last Updated on aprilie 1, 2025 Brașov. Mărturie cutremurătoare: Cum a scăpat victima atacului de urs din Predeal 1
Şeful salvamontiştilor din Predeal atacat de o ursoaică duminică seara rămâne în stare critică, fiind internat la Terapie Intensivă la Spitalul Județean Brașov. Victima, membru al echipei Salvamont Predeal, a suferit multiple traumatisme.

“Bolnavul adus aseară de la Predeal , cu multiple traumatisme cranio-faciale, toracice, plăgi anfractuase la nivelul scalpului și feței, fracturi mandibulă și multiple fracturi costale provocate de animal salbatic (urs). Este internat în terapie intensivă, intubat, instabil hemodinamic. În acest moment o comisie multidisciplinară hotărăște conduita terapeutică”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Brașov, scrie Radio Romania Brasov.

Cumnatul victimei, pentru Antena 3: „L-a atacat, în momentul ăla l-a rupt și a făcut infarct și n-a mai mișcat. Ursoaica când a văzut că nu mai mișcă l-a lăsat. În țipetele lui a auzit pe aici un jandarm, că ăla l-a salvat, că dacă nu venea, murea.”

Întreaga comunitate din Predeal este în alertă după ce şeful Salvamont din staţiune a fost victima unui atac violent de urs.
Localnic: „Nu se ia nicio măsură. Ne e și frică ziua să mai circulăm.”
Localnic: „Pe strada cealaltă mi-a dat o gheară și m-a făcut de aici până aici și am zăcut o jumate de an. Acum trei ani s-a întâmplat și am semnul și acum. Am scăpat că am fugit în curte la pădurar.”

Primarul din Predeal, după ce un urs a atacat șeful Salvamont pe o stradă din stațiune: ”Noi, ca primari, nu suntem pregătiți pentru așa ceva, deși încercăm să facem tot ce putem. Numărul urșilor este alarmant de mare” / Aici s-ar afla peste 100 de urși

„Am apucat să trag semnale de alarmă și anul trecut și acum doi ani am trimis hârtii către toate autoritățile competente, guvern, ministere de resort. În afară de contractul pe ordonanța 81 pe care l-am făcut, eu am mai făcut un contract cu un ocol silvic privat. Obiectivul contractului e fiind serviciile de prevenire a accesului faunei în intravilanul localității Predal și extragerea din zonele intravilanului orașului. Dar atâta timp cât numărul urșilor este cotropitor de mare, este de 4-5 ori mai mult decât ar trebui să fie în zona la noi, nu mai facem față”, spune el, citat de G4Media.

Primarul predelean Sorin Ciobanu spune că doar în ultimii doi ani au fost relocați 17 urși, dar au fost și cazuri de recoltare prin împușcare. Cu toate acestea, problema persistă, a adăugat edilul.

„Am făcut peste 17 relocări. Am făcut extragere prin recoltare, din păcate. A trebuit să luăm și decizii de genul ăsta. Deci noi chiar am făcut și credeți-mă, noi ca primari nu suntem pregătiți pentru așa ceva, deși încercăm să facem tot ce putem. Dar numărul urșilor este alarmant de mare. Este mult peste cota admisă. Și toate astea datorită opririi vânătorii din 2016. Ursul brun a devenit o specie strict protejată”.

Pe raza localității Predeal s-ar afla, la ora actuală, peste 100 de urși, deși nu ar trebui să umble prin pădurile din zonă mai mult de 30 de exemplare, în opinia primarului. În acest condiții, edilul face apel și la localnici, de a fi mai atenți la selectarea deșeurilor menajere, care atrag urșii în cartiere.

Previous Story

Dispărută pentru a doua oară! O minoră din Brașov, căutată de polițiști

Next Story

Brașov. O altă fabrică de tradiție se închide definitv. 150 de angajați vor fi concediați