Last Updated on aprilie 2, 2025
Salvamontistul rănit de o ursoaică în Predeal, Brașov, în apropierea casei, este în continuare în stare critică. Medicii au reuşit să-l transfere cu un avion SMURD la Spitalul Floreasca din Capitală, unde vor încerca să-i reconstruiască faţa.
Medicii au reuşit să stabilizeze funcţia circulatorie şi funcţia respiratorie a salvamontistului în vârstă de 51 de ani şi bărbatul a fost transferat de pe Aeroportul Braşov, către Bucureşti cu un avion SMURD, scrie Observator.
Cum a fost atacat șeful Salvamont Predeal
Ministrul Mediului a descris cum a fost atacat șeful Salvamont Predeal, care a fost surprins de animalul sălbatic pe stradă când se întorcea acasă după o zi de muncă.
„Nu-l putem suspecta că a provocat ursul. Din ceea ce mi s-a spus, se pare că ursoaica, împreună cu puii, se plimba prin oraș. Respectivul domn se îndrepta spre casă. La un moment dat, puii au traversat, ursoaica era pe celălalt trotuar.
El a fost prins cumva între ursoaică și pui și probabil într-o situație pe care puțini și-o explică ursoaica a atacat, s-a transformat instantaneu în prădător și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. S-a întâmplat o tragedie, pentru că starea victimei, din păcate, și din ceea ce am mai întrebat și eu, în stânga, în dreapta, e una în continuare extrem de gravă”, a povestit Mircea Fechet, conform Digi 24.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, invitat la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24, a explicat că relocarea și alungarea urșilor agresivi nu face nimic altceva decât să mute problema în altă localitate sau „să ne facă să mai câștigăm puțin timp”.
„Și în 9 martie anul acesta, tot la Predeal a mai fost un urs, a sunat lumea la 112 și s-a decis alungarea ursului înapoi în pădure. Însă, așa cum am mai spus-o, relocarea și alungarea nu face nimic altceva decât să mute problema în altă localitate sau să ne facă să mai câștigăm puțin timp. Însă ursul care coboară în în gospodăriile oamenilor, ursul care coboară în comunitate, ursul care e obișnuit să interacționeze cu oamenii e întotdeauna un urs care va repeta acel comportament”, a spus Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a explicat că urșii „aleg calea ușoară”. „De asta avem urși cerșetori pe Transfăgărășan. De asta avem urși care coboară la pubelele de gunoi care ar trebui securizate. Pentru că nu am inventat sau nu s-au inventat acum ghenele anti-urs. Ele există de zeci de ani. Ele sunt folosite cu succes acolo unde există riscul ca ursul să coboare, respectiv în localitățile din vecinătatea arealului unde trăiește de obicei ursul”.
Mircea Fechet a subliniat că nu vrea „să picăm în cealaltă extremă, în care vom considera că o singură măsură, cum ar fi tomberonul anti-urs, o singură măsură, cum ar fi împușcarea, o singură măsură, cum ar fi relocarea sau gardurile electrice în anumite situații unde ele sunt fezabile. La Predeal, ar însemna kilometri întregi de gard electric pentru a împrejmui localitatea. Nu vrem nici să transformăm localitățile în veritabile țarcuri și să nu se mai înțeleagă cine, de cine se se păzește”.