Last Updated on aprilie 3, 2025
Compania aeriană Wizz Air a anunțat că investițiile în noile avioane, în motoare, dar și în infrastructura digitală pentru următorii trei ani sunt de 14 miliarde de euro. Brașovul este deja conectat prin Wizz Air la Londra și Dortmund, iar odată cu extinderea flotei, am putea vedea noi rute care să lege orașul de alte destinații europene sau chiar mai departe. Ce destinații noi v-ați dori să fie operate de pe Aeroportul Brașov?
Compania aeriană Wizz Air a anunțat că investițiile în noile avioane, în motoare, dar și în infrastructura digitală pentru următorii trei ani sunt de 14 miliarde de euro.
Investițiile Wizz Air anunțate de companie vor fi direcționate pentru noi avioane care vor intra în flotă, în motoare, dar și către componenta digitale și infrastructura IA (Inteligența Artificială). Wizz Air a comandat 300 de noi avioane noi.
Noile avioane Airbus A321XLR vor putea efectua zboruri intercontinentale la prețuri reduse. Până în prezent au fost anunțate două rute cu aceste avioane: Londra-Jeddah (Arabia Saudită) și Milano-Abu Dhabi. Recent, Ministrul de Externe al Ungariei a anunțat că de la finele lui 2025 Wizz Air va lega Budapesta de Mumbai, India, dar și că se poartă discuții pentru deschiderea unei rute și spre New Delhi.
„Vom avea și noi soluții cu tehnologie nouă, avem chatbot-ul nostru Amelia, vom investi în infrastructura centrului de control operațional, astfel încât vom putea lua decizii mai rapide cu privire la zboruri. Ca să dau un exemplu, zborul pe care l-am luat aseară, a fost întârziat cu trei ore și jumătate, dar în loc să anulăm zborul, compania a putut muta un avion de la baza din Tirana pentru a ne putea aduce la Londra, să ținem această prezentare”, a declarat Yvonne Moynihan, Corporate și ESG Officer în cadrul Wizz Air, care a detaliat planul de investiții al companiei pentru următorii ani, numit Customer First, conform economica.net.
Oficialii companiei au oferit și un exemplu în care chat-botul Amelia a sunat peste 100.000 de pasageri într-o oră și jumătate în vara anul trecut atunci când a avut loc balckout-ul informatic de la Microsoft, care altfel le-ar fi luat zece zile agenților să sune pasagerii afectați.
Centrul de asistență va fi modernizat și va fi eliminată linia telefonică cu tarif special, cu timpi de așteptare a apelurilor de cel mult un minut, în medie.
Wizz Air va lansa vara aceasta funcția MyJourney în aplicația sa mobilă, care va oferi pasagerilor actualizări în timp real. De asemenea, clienții care sunt afectați de anulări sau întârzieri se pot aștepta ca cererile valide să fie procesate în șapte zile, iar rambursarea tarifelor biletelor să se efectueze în 24 de ore.
Noi avioane în flota companiei Wizz Air anul acesta
Operatorul aerian va primi anul acesta 50 de noi avioane, iar rețeaua de destinații se dezvoltă cu 40 de noi rute. Anul trecut, compania a recepționat 34 de noi avioane, iar peste 65% din flota companiei este formată din avioane cu tehnologie NEO.
În 2024, Wizz Air a transportat la nivel global 62,8 milioane de pasageri și a operat peste 300.000 de zboruri. Compania a avut anul trecut 800 de rute în aproape 200 de destinații din 52 de țări, scrie profit.ro.