Last Updated on aprilie 30, 2025
Studiul de fezabilitate pentru Autostrada Bucureşti-Braşov va fi finalizat anul viitor, însă lucrările la noua infrastructură rutieră ar putea dura până la sfârșitul deceniului.
Potrivit Agerpres, anunțul a fost făcut de Ionel Scrioşteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), scrie Digi 24.
„Anul viitor, cu siguranţă, vom finaliza studiul de fezabilitate. Este o autostradă care a avut un parcurs extrem de sinuos în ultimii 20 de ani. Anul viitor se finalizează studiul de fezabilitate. Avem un contract care presupune şi proiectare, adică proiect tehnic.
După ce se finalizează studiul de fezabilitate vom avea o decizie vis-a-vis de strategia de contractare, dacă vom merge mai departe şi cu proiectarea sau vom demara procedura de achiziţie, proiectare şi execuţie, pentru că aici, având experienţa din ultimii cinci ani, am avut şi beneficii atunci când am scos la licitaţie doar execuţie.
Vedeţi autostrada Moldovei – A7 sau beneficii când am scos la licitaţie proiectare şi execuţie şi aici e un foarte bun exemplu Autostrada Sibiu Piteşti, pentru că ne permite o flexibilitate mult mai mare în abordarea unor soluţii tehnice la momentul proiectării”, a declarat Ionel Scrioşteanu, la a XI-a ediţie a conferinţei „România – Strategia dezvoltării”, eveniment organizat de ziarul Bursa, notează Agerpres.
Întrebat când ar putea fi gata autostrada în cel mai bun, dar şi în cel mai rău scenariu, oficialul MTI a menţionat 2031 pentru cel mai bun scenariu şi un an sau doi mai târziu faţă de această dată într-un scenariu pesimist.
În anii `90, după Revoluție, România începe să gândească o autostradă ce ar putea lega Bucureștiul, capitala țării, de inima Transilvaniei, Brașovul. La acea vreme, ideea pare bună, dar lipsește tot: bani, proiecte, voință politică. Iar nevoie era, odată cu explozia traficului pe Valea Prahovei.
În perioada 2002–2004, Guvernul Adrian Năstase anunță oficial planul unei autostrăzi spre Brașov. Se promite, se dezbate, dar se rămâne la stadiul de vorbe și trasee colorate pe hârtii, scrie Antena 3.
Inițial, se discuta despre un traseu prelungit, către Brașov și chiar Cluj-Napoca, însă proiectul primește puțină susținere tehnică sau politică.
În paralel, România a semnat cu gigantul american Bechtel contractul pentru Autostrada Transilvania (Brașov–Cluj–Borș), printr-o negociere directă, fără licitație publică.
Contractul viza construirea a 415 km de autostradă, cu o valoare inițială estimată la 2,2 miliarde de euro. Însă, din cauza modului de plată „pay as you go” (statul plătea pe măsură ce primea facturi, fără preț fix garantat), costurile au escaladat rapid.
Deși contractul Bechtel nu includea direct București–Brașov, în acea perioadă s-a discutat și despre necesitatea unei conexiuni rapide între București–Ploiești–Brașov.