Last Updated on martie 17, 2025
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a demarat un amplu proiect de asistență socială pentru persoanele vulnerabile din comunitățile rurale. Programul, care are o finanțare de 815 milioane euro, va oferi asistență socială, medicală și consiliere școlară pentru 2000 de localități rurale din România. Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
”Începe procesul de selecție pentru cel mai amplu program social din comunitățile rurale: 2.000 de localități vor avea servicii integrate pentru asistență socială, medicală și consiliere școlară
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale a lansat procesul de selecție pentru 2.000 de comune care vor beneficia de #finanțare în cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.
Programul – derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – urmărește creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei. În cele 2.000 de comunități rurale vor funcționa Echipe Comunitare Integrate (ECI) formate din specialiști în #asistență socială, sănătate și educație care vor găsi soluții personalizate pentru fiecare beneficiar în parte.
„Este un proiect care vine în sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi și pune omul pe primul loc. Îi îndemn pe toți primarii comunelor din România să acceseze acest program – cel mai mare program de asistență socială finanțat din fonduri europene. Prin integrare, grijă și #incluziune putem construi comunități mai puternice și mai solidare.”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
– Formarea echipelor comunitare integrate (specialiști în sănătate, asistență socială și educație) în 2.000 de comune
– Oferirea de sprijin direct persoanelor vulnerabile: pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, consiliere educațională și profesională
– Dotarea și amenajarea spațiilor destinate furnizării serviciilor sociale
– Asigurarea de echipamente și resurse pentru specialiștii locali
– Susținere financiară pentru 200 de angajați SPAS care doresc să urmeze studii superioare în domeniul asistenței sociale
Când vor ajunge pensionarii la o pensie de 5.000 lei/lună. Unii au de așteptat și 10 ani
La 1 ianuarie 2025, pensiile românilor ar fi trebuit să crească cu 12%, prin indexare.
Indexarea e un proces care are ca scop principal protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor, scrie newsweek.ro.
Creșterea trebuia să se facă cu rata inflației plus 50% din creșterea salariului mediu brut, însă, în 2025, pensiile NU au fost indexate, din cauza Ordonanței Trenuleț.
În medie, pensionarii ar fi luat 300 de lei în plus la pensie dacă se făcea indexarea.
Când vor ajunge pensionarii la o pensie de 5.000 lei/lună. Unii au de așteptat și 10 ani
Un pensionar care avea pensia minimă de 1.281 de lei a pierdut 153 de lei pentru că nu s-a făcut indexarea.
Din păcate, pensionarii spun că nu le ajung banii de pensie și că nu un venit corespunzător.
Conform unor seniori, nivelul unei pensii lunare decente este de 4.945 lei (aproape 1.000 euro), cu 75% mai mare decât valoarea reală medie a pensiei publice din prezent, arată un sondaj derulat la nivel urban de către institutul de cercetare sociologică ISRA Center, la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Pensia medie în România este de 2.570 lei. Până la 5.000 de lei, suma considerată decentă de pensionari, este o diferență de 2.430 de lei.
Cu o creștere medie de pensie de 300 de lei la indexare, majoritatea pensionarilor vor ajunge la suma dorită în aproximativ opt ani.
Crește încrederea în Pilonul II
Pentru a acoperi acest deficit între așteptări și realitatea curentă, Pilonul 2 de pensii private este considerat cel mai potrivit instrument de acumulare financiară pe termen lung, câtă vreme 74% dintre români declară că nu economisesc suplimentar, în afara pensiilor private la care contribuie – se arată în materialul ISRA.
Conform sondajului de opinie, 97% dintre respondenți spun că au auzit de Pilonul 2 (față de 90% la precedentul sondaj similar, realizat în 2022), iar 79% cunosc faptul că sunt participanți la acest sistem (66% în 2022).
61% dintre români declară că au multă și foarte multă încredere în Pilonul 2 de pensii private, în creștere substanțială față de 43% în 2022.
Mai mult, 82% susțin că Pilonul 2 trebuie menținut, față de doar 67% în 2022 – indicatori care denotă niveluri record de încredere pentru pensiile private.
De asemenea, toți indicatorii de satisfacție a clienților privind administrarea Pilonului 2 arată creșteri substanțiale față de sondajul realizat în 2022.
Românii spun că sunt mulțumiți și foarte mulțumiți în proporție de 60% de accesul la informație privind Pilonul 2 (față de 47% în 2022), 55% sunt satisfăcuți de siguranța și garanțiile sistemului (față de 38% în 2022), iar 46-47% sunt mulțumiți de randamentele și costurile de administrare (36%-37% în 2022).
Nu în ultimul rând, datele sondajului arată o îmbunătățire a nivelului de cunoaștere a detaliilor Pilonului 2 de către majoritatea respondenților.
78% dintre români știu că banii din Pilonul 2 sunt proprietatea lor personală, 71% știu că sumele acumulate se moștenesc în cazul decesului, 69% cunosc că sumele acumulate în Pilonul 2 sunt garantate și nu pot fi pierdute, iar 66% înțeleg că acești bani sunt investiți continuu pe piețele financiare și contribuie la dezvoltarea economiei României.
Sondajul a fost realizat de ISRA pentru Asociația pentru Pensii Administrate Privat, pe un eșantion de 1.100 de persoane active profesional între 25 și 60 de ani, din mediul urban, cu venituri medii și ridicate, marja de eroare fiind de 2,9%, conform Știrile Pro TV.