Last Updated on martie 18, 2025
Continuă veștile proaste pentru angajați. Urmează un nou val de concedieri, companiile europene sunt afecatte de o criză care nu este anunțată public.
Gigantul din domeniul ingineriei Siemens a anunţat marţi că va renunţa pe plan global la aproximativ 6.000 de angajaţi, din care 2.850 doar în Germania, transmit Reuters şi DPA.
Compania are birouri și în România, în Cluj-Napoca, București și Brasov, unde lucrează peste 700 de angajați, potrivit site-ului companiei.
În ciuda concedierilor, Siemens are posturi deschise, 89 fiind doar în România.
Cea mai mare parte a concedierilor este pe segmentul de automatizare industrială, parte a diviziei Industrii Digitale (DI). Este afectată şi divizia care se ocupă de încărcarea vehiculelor electrice.
Directorul general Roland Busch anunţase în toamnă că vor urma concedieri, dar nu a prezentat cifre concrete. Majoritatea reducerilor de personal vor fi realizate până în septembrie 2027.â
Compania germană este afectată de nivelul ridicat al stocurilor, pe fondul cererii slabe pe plan mondial. Totuşi, Siemens se aşteaptă în acest an la o îmbunătăţire a afacerilor pe segmentul de automatizare.
În primul trimestru din acest an, grupul Siemens a înregistrat un profit de 2,1 miliarde de euro.
Schimbarea condiţiilor pe pieţele cheie, în special în Germania, face necesară ajustarea capacităţilor, a informat Siemens într-un comunicat. Compania a dat asigurări că, per ansamblu, numărul de angajaţi din Germania „tinde să rămână constant”, deoarece Siemens recrutează în alte domenii, care înregistrează creştere.
Consiliul angajaţilor şi reprezentanţii sindicatului IG Metall au criticat concedierile.
„În ultimii doi ani, cererea redusă, în special pe pieţele cheie din China şi Germania, cuplată cu sporirea presiunilor concurenţiale, au redus considerabil numărul de comenzi şi veniturile pe segmentul de automatizare industrială”. Cererea globală pentru automatizare este intactă pe termen lung, dar compania trebuie să-şi ajusteze capacitatea de producţie în linie cu condiţiile de pe piaţă, se arată în comunicat.
Cutremur în industria IT din România: Salariile scad și se fac concedieri masive
Sectorul IT este zguduit din temelii. De la concedieri masive și o ofertă mai mică de joburi pe piață, până la scăderea salariilor chiar și cu 1.000 de lei după eliminarea facilităților fiscale. Multe companii străine au decis să își închidă surcursalele de la noi din țară, sau să reducă numărul de angajați în contextul în care inteligența artificială a înlocuit sarcinile multor IT-iști. Iar restructurările nu se vor opri aici, scrie Antena 3.
S-a dus mirajul şi într-unul dintre cele mai căutate şi bine plătite domenii. Este vorba despre IT, sectorul care a în ultima perioadă a fost lovit de concedieri masive asta după ce Inteligența Artificială a preluat o parte din sarcinile it-ișilor. Un exemplu ar fi Oracle România care în ultimii ani a concediat 655 de angajați. Și NT DATA și-a micșorat numărul de angajați cu 2%, iar Endava România, una dintre companiile cu cei mai mulți angajați și-a redus personalul cu 5% anul trecut, iar unele firme și-au închis de tot surcursalele din orașele României.
O cunoscută companie internațională care dezvoltă jocuri video și-a închis de tot biroul de la Cluj și a disponibilizat 136 de angajați.
Cristian Pop, specialist IT: Companiile străine au plecat din Cluj unele, altele se gândesc de două ori dacă să deschidă birouri aici cu situația geopolitică de la graniță. Angajări se fac puține, se caută alte roluri, în general, și singura constantă rămâne schimbarea din domeniu.
Doru Șupeală, consultant marketing IT: Vedem deja foarte multe demonstrații că inteligența artificială poate să facă o parte consistentă din munca unui inginer de software.
Mihai Fuia, angajat IT: Mulți oameni sunt dați afară din companii, unele au crescut mult și își dau seama că nu mai pot plăti atâția oameni și mulți tineri își găsesc tot mai greu un post la o firmă.
Iar concedierile nu se vor opri aici. Potrivit PwC HR Barometru, 45% dintre angajatorii din sectorul IT și telecom preconizează o reducere a numărului de angajați anul acesta, iar ofertele de joburi sunt în scădere deja cu peste 20%.
Doru Șupeală, consultant marketing IT: Cred că ne aflăm într-un plin proces de reașezare, în care o parte dintre companiile existente nu vor rezista și vor dispărea. O altă parte, cea mai mare probabilă, a companiilor din industria de IT se va adapta, își va schimba modelul și va schimba funcționalitățile și modul de a vedea lucrurile și va continua să existe, dar probabil cu efective mai mici.