Last Updated on martie 31, 2025
Premierul Marcel Ciolacu cere împușcarea urșilor care pătrund în localități. El mai cere și montarea de garduri electrice pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de duminică seara, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate.
”Dacă este nevoie de decizii suplimentare pentru a proteja viața românilor amenintați de atacurile urșilor, aceste soluții trebuie luate urgent.
Cer tuturor autorităților centrale și locale să actualizeze de urgență toate măsurile administrative pentru a împiedica producerea de tragedii precum cea de aseară, când șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs pe o stradă din localitate.
Da, vrem să respectăm principiile generale legate de protecția animalelor, însă asemenea argumente nu mai pot fi invocate când soluții precum relocarea urșilor se dovedesc ineficiente. Dacă urși flămânzi ajung frecvent pe străzile unui oraș, mai ales unul turistic, este clar că asistăm la producerea unei situații de risc public major, iar acele animale trebuie extrase, totul în conformitate cu noul cadru legal existent.
În plus, trebuie să începem rapid inclusiv montarea, în zonele de risc, a unor garduri electrice care să protejeze eficient viața oamenilor”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, conform RTV.
Ministrul Mediului: „Urșii problemă trebuie împușcați. Alungarea sau relocarea nu dau rezultate”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, luni, la Digi 24, că relocarea sau alungarea urșilor din zonele intravilane „nu dau suficiente rezultate”. El susține ideea ca urșii problemă, agresivi, gunoieri, cerșetori să fie împușcați, inclusiv cei care se apropie de zonele intravilane.
„Am căutat să văd și eu ce s-a mai întâmplat în cursul anului acesta, cel puțin în Brașov, și am constatat că pe 4 martie a mai fost alungată o ursoaică cu pui. Toate aceste instrumente pe care le aplicăm uneori, alungare sau relocare, pare că nu dau suficiente rezultate. Anul trecut au fost împușcați 381 de urși dintr-o cotă de 426. Cred că cifra poate fi revizuită. Nu ne opunem apriori unui astfel de demers, însă este foarte important care sunt urșii ce vor fi împușcați.
Trebuie să începem cu urșii problemă, agresivi, gunoieri, cerșetori și abia la sfârșit, dacă mai rămân exemplare suficiente, să-i împușcăm și pe acei urși în creierii munților, care poate nu s-au întâlnit cu omul niciodată în viața lor și nu aveau când să se mai întâlnească. Opinia mea este că orice urs care pune în pericol viața omului, care intră în localitate, indiferent dacă-i femelă sau mascul, dacă-i pui sau dacă-i adult, dacă e mai mare sau mai mic sau indiferent de câte puncte CIC are, pentru că și aceasta este o metodă de a-i evalua, toți acești urși trebuie împușcați.
Metoda relocării nu dă rezultate, metoda alungării nu dă rezultate. Atunci când vorbim despre oameni a căror viață este în pericol, nu trebuie să vorbim despre cote. Cota nu se poate opri sau nu putem să fim în situația în care să nu îndepărtăm un pericol doar pentru că s-a epuizat o anumită cotă.
Opinia mea este că ori de câte ori viața omului este pusă în pericol pentru că un urs ajunge în intravilanul localității sau la o distanță suficient de mică de intravilan cât să pună în pericol viața oamenilor, cred că acela este momentul în care trebuie intervenit de urgență și acei urși sau acel urs trebuie împușcat. Nu există altă soluție”, a afirmat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului spune că numărul de atacuri „nu este mult diferit” față de anii trecuți dar că următorul pas este scoaterea ursului de pe lista speciilor strict protejate în România. Fechet susține de asemenea că urșii care se apropie sau intră în zone intravilane „nu există altă cale decât aceea de a-l împușca”.
„Nu putem spune că situaţia este scăpată de sub control, pentru că dacă ne uităm la numărul de atacuri. Dacă cuantificăm toate aceste situații, nu putem să spunem că situația este mult diferită față de cea din anii trecuți. Însă, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în trecut, avem legea 242 din 2024, care e un pas înainte.
Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în alți ani, am reușit și lupul, deocamdată, a fost scos de pe lista speciilor strict protejate și următorul pas este acela de a scoate și ursul, pentru că ceea ce trăim noi în România trebuie să conducă și la un astfel de demers. Dar mai mult decât atât, eu cred că trebuie să ne asigurăm că ori de câte ori există un risc, că e într-un sat de munte sau într-o stațiune cum e Predeal, indiferent de tipul UAT-ului, cred că atunci când ursul se apropie de UAT, când intră în intravilan, nu există altă cale decât aceea de a-l împușca”, mai susține oficialul din Guvern.
Fechet mai subliniază că relocarea animalelor nu este o soluție, deoarece „nu facem altceva decât să mutăm problema dintr-o parte într-alta”.
„Dacă mă uit la intervențiile în baza ordonanței 81 de anul trecut, constatăm că au fost 464 de intervenții, adică de 464 de ori cineva a sunat la 112 și a spus «ursu-i la mine pe stradă, ursu-i la mine în curte, ursu trece pe lângă mine». Doar de 27 de ori, din cele 464, s-a dispus măsura împușcării acelor urși.
Dacă de 430 de ori autoritatea a decis alungarea sau relocarea exemplarului respectiv, ce garanții avem că respectivul urs, chiar și mutat pe cealaltă parte a muntelui, dus într-un alt fond cinegetic s-au dus într-un alt județ, localitate, ce garanție avem că acel urs nu va crea noi probleme, că nu va intra din nou în gospodăria oamenilor, că nu va ataca oamenii pe stradă și așa mai departe. Nu facem altceva decât să mutăm problema dintr-o parte într-alta. Ori eu cred că a trecut vremea acestor experiențe”, a mai declarat Mircea Fechet.