Last Updated on martie 16, 2025
Premierul Marcel Ciolacu intervine în controversa iscată în ultimele zile, legată de presupusa impozitare de către ANAF a sumelor de bani pe care și le trimit rudele între ele. Potrivit premierului, ANAF verifică doar tranzacțiile cu sume mari trimise de cei care nu au venituri declarate.
„Vreau să clarific și un subiect de actualitate. Nu impozitează nimeni tranzacțiile între rude! Orice venit obținut cinstit se poate transfera liber în familie, copiilor, părinților, fraților – fără a fi impozitat! Indiferent dacă e prin transfer bancar ori în numerar.
Într-adevăr, ANAF îi verifică pe cei fără venituri declarate, dar care trimit sume mari de bani și nu pot să le justifice. Cine e onest nu are motiv de îngrijorare”, a declarat premierul, la începutul ședinței de guvern de joi, 13 martie, confor stiripesurse.ro.
Sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, în timp ce banii încasaţi ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), situaţia este aceeaşi, dacă nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, la fel şi pentru sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, Agerpres.
Precizările vin după ce, marţi, în mass-media au apărut informaţii conform cărora Fiscul verifică sumele de bani trimise între rude, după care va aplica un impozit de 70%.
„La art. 61 şi art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile. „Transferurile/sumele date/încasate de la rude” se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurările fiecărei situaţii de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile.
În ceea ce priveşte sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), pentru care nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile”, menţionează instituţia, conform G4Media.
Potrivit Fiscului, în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale, organele fiscale examinează înscrisurile sau informaţiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările şi ieşirile de fonduri şi la creşterea sau descreşterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, conform prevederilor legale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, transmite Agerpres.