Brașov. Trei mari parcări subterane în Centru. Pe care o va construi George Scripcaru? Revine și proiectul tunelului Răcădău – Centrul istoric

Last Updated on martie 23, 2025 Brașov. Trei mari parcări subterane în Centru. Pe care o va construi George Scripcaru? Revine și proiectul tunelului Răcădău - Centrul istoric 1

Primăria condusă de George Scripcaru readuce în discuție parcările din Centrul Brașovului: „Parcare zona pârâul Graft -După Ziduri”, „Parcare subterană Centrul istoric (Parc Titulescu)”, „Parcare subterană – zona Prefecturii”. Pe care o va construi primarul?

Dacă în ultimii 4 ani, parcarea subterană de sub Parcul Central „Nicolae Titulescu” din Braşov a fost eliminată din agenda publică, investiţia a fost pusă din nou „pe tapet”, anunță bzb.ro.

Astfel, în proiectul bugetului local al municipiului Braşov pentru anul 2025, pentru capitolul „Infrastructură” este prevăzută suma de 31,41 milioane de lei, din venituri proprii.

Pe lista de investiţii este prevăzută extinderea şi modernizarea a 29 de străzi (cele mai multe din noile zone rezidenţiale), proiecte ce vizează sistemul de iluminat, reabilitarea unor pasaje rutiere sau pietonale (podul de pe Drumul CET, pasajele pietonale din Centrul Civic), extinderea străzii 13 Decembrie, refacerea documentaţiei pentru reamenajarea intersecţiei de la „Trei Alimentare” (Calea Bucureşti – strada Toamnei – strada Zizinului) sau realizarea infrastructurii rutiere care să asigure accesul la viitoarele spitale din Bartolomeu (Spitalul Clinic Regional de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase).

De asemenea, pe listă se regăsesc proiectele „Parcare zona pârâul Graft -După Ziduri”, „Parcare subterană Centrul istoric (Parc Titulescu)”, „Parcare subterană – zona Prefecturii”, „Documentaţii tehnice Pasaj suprateran str. De Mijloc – Borzeşti”, „Documentaţii tehnice Pasaj rutier hobanat zona Coresi şi str. Minerva”, „Documentaţii tehnice Tunel Răcădău-Centrul istoric”.

Parcul brașovean cu o istorie de peste un secol și jumătate ar putea dispărea
Parcul Central din Brașov a luat naștere pe la finalul anilor 1800, în locul câmpului ce servea drept parcare negustorilor veniți la târg.

Pe la final de secol XIX, zona era deja una preferată de brașoveni pentru plimbări, existând în împrejurimi inclusiv un restaurant cu foarte multe locuri, mai exact la parterul Rectoratului de astăzi, informează Radio România Brașov.

Spațiul era mărginit de Aleea Rudolf, numită după 1918 Bulevardul Ferdinand, în cinstea regelui care întregise România.

Parcul începe să prindă contur și să se apropie de forma în care îl cunoaștem noi astăzi datorită grădinarului şef al Braşovului, Carol Hermann, care, în prima parte a secolului XX, aduce specii rare de arbori pe marginile aleilor presărate cu băncuțe.

Și denumirea parcului a suferit de-a lungul timpului modificări, în funcție de vremuri și conducători.

Astfel, în 1932, acesta s-a numit Carol al II- lea, pentru ca ulterior să poarte numele de Cuteanu, după primarul care a sprijinit din plin modernizarea orașului.

Din 1948, aproape un deceniu și jumătate, spațiul verde din centrul Brașovului a fost al prieteniei româno – sovietice, pentru ca apoi să se numească Nicolae Titulescu până în zilele noastre, nume dat după marele diplomat român înmormântat la poalele Tâmpei.

Dacă în perioada interbelică, parcul răsuna de acordurile fanfarei militare sau cele ale orchestrei orașului, acum aici este locul în care tinerii, adulții și prichindeii își găsesc liniștea și relaxarea, iar, uneori, pot lua parte la diferite târguri tematice.

Previous Story

(Video) Scandal în direct la TV: Deputatul AUR Mihai Neamțu s-a enervat și a plecat din emisiune: „Du-te bă în Rusia, cal troian rusesc!”

Next Story

Război în tabăra suveranistă! Anamaria Gavrilă îl atacă dur pe George Simion