Last Updated on martie 31, 2025
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat o schimbare de amploare care va afecta întreaga serie de bancnote euro, de la cele de 5, 10, 20, 50 și 100 de euro, până la cele de 200 de euro și peste. După mai bine de 20 de ani de la introducerea monedei unice, BCE pregătește o actualizare semnificativă a bancnotelor, atât din punct de vedere vizual, cât și al securității.
Chiar dacă plățile digitale au crescut semnificativ, numerarul continuă să fie utilizat în aproape jumătate din tranzacțiile europene. Autoritățile consideră esențială modernizarea bancnotelor pentru a le face mai sigure și mai dificil de falsificat, conform stiripesurse.ro.
BCE a lansat un concurs pentru designeri grafici, iar după alegerea conceptului final, Consiliul guvernatorilor BCE va stabili un calendar pentru producerea și distribuirea noilor bancnote. Totuși, acestea nu vor ajunge în circulație prea curând, fiind estimate câțiva ani până la implementare.
Cum vor arăta noile bancnote?
Două teme au fost selectate pentru noul design al bancnotelor euro:
Cultura europeană – Această temă ar aduce în prim-plan personalități marcante ale Europei, precum Maria Callas, Ludwig van Beethoven, Marie Curie, Miguel de Cervantes, Leonardo da Vinci sau Bertha von Suttner. Pe verso ar putea apărea scene reprezentative pentru cultura europeană, cum ar fi artiști stradali, coruri, școli, biblioteci și muzee.
Fluvii și păsări – Un concept inspirat de natura europeană, care ar include specii de păsări emblematice, precum sturzul, pescărușul albastru, barza sau avoceta. Pe verso ar putea fi ilustrate instituții-cheie ale Uniunii Europene, precum Parlamentul European, Comisia Europeană sau Banca Centrală Europeană.
Cum arată „leul de hârtie”, bancnotele emise în SUA. Nu au fost nicioată introduse în circulație în România
După încheierea Primului Război Mondial, România se afla într-o perioadă de reconstrucție și stabilizare economică. În acest context, Ministerul Finanțelor a decis să comande tipărirea unei serii speciale de bancnote în Statele Unite ale Americii, între 1919 și 1920, scrie Click.
Scopul acestor bancnote era să sprijine economia țării, însă, din motive care rămân neclare, nu au fost niciodată introduse în circulație. O mare parte dintre ele au fost distruse, conform arhivelor Băncii Naționale a României, iar cele câteva exemplare care au supraviețuit sunt astăzi extrem de rare, scriu cei de la Historia.
Aceste bancnote au putut fi văzute, anul trecut, în cadrul Micro-expoziţiei „Leul de hârtie: biletele Ministerului Finanţelor (1919-1920)”, la Muzeul Naţional de Istorie a României.
„Continuând seria prezentării unor exemplare rare de bancnote româneşti, iniţiată în anul 2023 prin etalarea biletelor ipotecare – primii lei din hârtie, în acest an vor fi expuse bancnote dintr-o serie fabricată în anii 1919-1920, în Statele Unite ale Americii, la comanda Ministerului de Finanţe. Aceste bilete, nefiind puse în circulaţie şi distruse ulterior (după sursele Băncii Naţionale a României), sunt rarisime în serii complete, în stare foarte bună de conservare şi cu numere de serie consecutive, cum sunt piesele care fac parte din expoziţie”, au spus reprezentanții Muzeului de Istorie la acea vreme.