Last Updated on februarie 14, 2025
Patinoarul din Poiana Brașov a ajuns deplorabil. Inaugurat în 1968, reabilitat în anii trecuți, patinoarul a ajuns un loc de adunat gunoaiele.
Patinoarul din Poiana Braşov e mâncat încet de rugină. Podeaua e una şubredă şi se poate rupe la orice pas. Iar multe dintre cele 200 sute de scaune din tribune au fost rupte. Aceasta este una dintre cele două maşini pentru pregătit gheaţa. E aproape ruginită toată, nici nu cred că mai poate fi pornită.
Podiumul, două dintre uşile fostului patinoar, tabela electronică cu 25 de module matinela a rămas întreagă, e din plastic, şi asta e suprafaţa de 1.800 de metri pătraţi care nu e nici măcar un petic de gheaţă.
Asta deşi mulţi turişti care ajung în Poiana Braşov îşi doresc o alternativă la pârtii. Patinoarul a fost ridicat la începutul anului 2013, pentru probele de viteză pe pistă scurtă și patinaj artistic organizate în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, scrire Observator.
700.000 de euro au costat lucrările de amenajare şi 200.000 de euro dotările. În martie 2021, acoperişul gonflabil a căzut, sub greutatea zăpezii. S-a mai patinat doar acum doi ani, în aer liber. Gestionar al întregii investiţii ratate este Agenţia Naţională pentru Sport, prin Complexul Sportiv Poiana Braşov.
„Nu există rentabilitate. Pe sezonul trecut, utilităţile au fost de 200.000 de lei pe lună, iar încasările au fost undeva la 40-50.000 de lei pe tot sezonul”, a declarat Ionuț Morariu, director bază sportive.
Deşi e închis, pe site-ul complexului scrie în continuare că patinoarul asigură conditii bune pentru practicarea patinajului de agrement, patinajului artistic sau hocheiului pe gheata, scrie Fanatik.
Video de la 26:44
S-a inaugurat patinoarul artificial din Poiana Braşov
La Poiana Braşov s-a inaugurat ieri oglinda de gheaţă a patinoarului artificial, cu o suprafaţă de 60 x 30 de metri. La stabilirea exactă a amplasamentului, s-a avut în vedere posibilitatea, ca în viitor, să se asigure acoperirea patinoarului, precum şi construirea de tribune pentru 3.000 de locuri.
Instalaţia de producere a gheţii artificiale funcţionează cu o detentă directă de amoniac, deservită de patru compresoare cu o capacitate frigorifică de cîte 150.000 kilocalorii fiecare.
Pista este prevăzută cu toate utilajele anexă necesare, precum şi cu instalaţii automate de supraveghere şi comandă. Reţeaua de ţevi este împărţită în 8 registre egale, echivalînd cu circa 18 km., permiţînd, la nevoie, o funcţionare parţială a patinoarului. Întreaga lucrare este realizată de Trustul 5 construcţii Braşov, la un înalt nivel de tehnicitate, iar instalaţiile patinoarului au fost proiectate de către C.S.A.P.C. Braşov şi construite în întregime în ţară. (Drum Nou, decembrie 1968)