Last Updated on februarie 17, 2025
România este la un pas de transformare profundă. După ani cu granițe deschise în Occident, suntem la un pas de o reapropiere de Rusia și reintroducerea vizelor. Americanii avertizează că se apropie vremea retragerii lor din bazele militare de pe continent. Europa nu are armată astfel locul americanilor va fi preluat de ruși.
Şeful NATO anunţă că va mări contribuţia pentru înarmare, iar preşedintele Ucrainei propune înfiinţarea unei mari armate europene care să îi ţină piept lui Vladimir Putin. Scutul antiaerian de la Deveselu şi prezenţa americanilor de la Mihail Kogălniceanu ar putea dispărea peste câţiva ani.
„Acum este momentul să investiţi în apărare, pentru că nu puteţi presupune că prezența Americii va dura pentru totdeauna”, a declarat Pete Hegseth, şeful Pentagonului. Avertismentele de la Casa Albă vin într-o perioadă în care baza americană de la Mihail Kogălniceanu este în plină extindere, până la o capacitate de 10.000 de militari străini, scrie Observator.
Baza de la Mihail Kogălniceanu face parte din strategia NATO de a întări flancul estic al alianţei şi de descuraja Rusia să atace ţările membre. Planul este mult mai amplu şi cuprinde şi construirea unei baze pentru drone mari de recunoaştere în Finlanda. În Estonia a fost deschisă recent o bază aeriană capabilă să deservească avioane de generaţia a V-a, F-35.
Scutul antirachetă de la Deveselu ar putea fi dezactivat
Acum sunt toate şansele să fie oprite lucrările, cred analiştii militari. Şi scutul antirachetă de la Deveselu ar putea fi dezactivat după negocierile dintre Putin şi Trump.
„O parte din cerinţele lui Putin vor putea fi îndeplinite, adică o retragere efectivă a forţelor americane şi a forţelor NATO din proximitatea Federaţiei Ruse. De aici încolo, Europa va trebui să îşi ia soarta în propriile mâini cu privire la aparare. Asta înseamnă pentru noi că va trebui să ne trezim, să înţelegem că va trebui să alocăm o cu totul altă resursă financiară pentru înarmare. Se naşte ideea unei reorganizări militare în Europa”, explică analistul militar Cristian Barbu.
În aceste condiţii, NATO cere ţărilor membre să investească mai mult pentru dotarea armatelor din Europa, între 3 şi 5% din Produsul Intern Brut. „Partenerilor mei europeni le spun să participe la această dezbatere, nu doar să se plângă că sunt excluşi de la negocieri. Veniţi cu propuneri clare, cu idei! Sporiţi cheltuielile! Asiguraţi-vă că antrenamentele şi livrările de muniţie continuă”, a declarat Mark Rutte.
America nu ne va „trăda”
Adevărul a discutat pe această temă cu un politolog, un expert în probleme de securitate și cu un un cunoscut general.
Hari Bucur Marcu este expert internațional în probleme de politici de apărare naționale. A fost printre oamenii care au făcut posibilă acceptarea României în NATO și a contribuit la reformarea forțelor armate române. Nu în ultimul rând, a fost expert pentru politica de apărare la Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate și coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București.
„Glumind puțin, deși nu prea este de glumit, este ca și în bancul cu cerșetorul care s-a obișnuit să primească mereu câte 10 lei de la un același trecător. La un moment dat, omul nu i-a mai dat bani când a trecut pe lângă el. Nervos, cerșetorul l-a abordat cu tupeu și l-a întrebat de ce nu-i mai dă bani ca înainte.
Iar omul i-a explicat că are cheltuieli mai mari de când copilul e la facultate, că are propriile probleme, că trebuie să facă economii. Ei bine, în acel moment cerșetorul a izbucnit furios și i-a reproșat: «Aha, deci tu îți ții copilul la facultate pe banii mei, nesimțitule!». Păstrând proporțiile, aceeași reacție am văzut-o și din partea unor europeni, care s-au obișnuit ca SUA să le furnizeze aproape gratis securitate începând cu Al Doilea Război Mondial”, spune expertul, citat de Adevarul.
În ce privește România, lucrurile sunt la fel de clare. Expertul susține că nu se pune problema ca americanii să renunțe la bazele militare din țară sau la parteneriatul strategic cu România.
„Au spus unii că pleacă americanii de la baza Kogălniceanu sau de la Deveselu. Păi, în primul rând Kogălniceanu nu e baza americană, e bază NATO. E doar o bază închiriată de americani pentru anumite misiuni. Bun, sunt discuții și planuri ca ea să devină o bază americană, discuții și planuri care sunt convins că au început pe vremea lui Trump. Apoi, Câmpia Turzii este un aerodrom în care americanii au adus inclusiv drone la un moment dat. Cât despre scutul de la Deveselu, nu se pune iarăși problema să fie abandonat. Americanii nu l-au făcut peste noapte și nu îl vor abandona peste noapte, asta e clar”, e convins expertul.
În plus, poziția strategică a României și bazele sale militare sunt importante, iar SUA nu iau în calcul să renunțe la colaborarea apropiată cu autoritățile române.
„Revenind la baza Kogălinceanu, să le spunem oamenilor că ea va intra în ecuație în momentul în care se vor contura condițiile de pace de după război. Războiul în Ucraina se va încheia la un moment dat, iar după oprirea războiului vor urma lungi negocieri, cred că nu apucă să se termine mandatul Trump și să vadă un tratat serios de pace realizat, ci doar un armistițiu.
Dar una peste alta, dacă America vrea să aducă argumente de forță, așa cum spune de fiecare dată Trump, categoric că forța bazei de la Kogălniceanu va crește exponențial. Adică aici va fi o prezență americană consistentă. Și vor avea nevoie de această bază nu doar pentru Rusia, ci mai ales pentru Iran. Americanii mai au bază în Arabia Saudită, dar asta nu înseamnă că vor renunța la celalalte. Ca să rezum, nu se pune problema să plece americanii și nici să ne abandoneze Rusiei”, explică Hari Bucur Marcu.
Radu Georgescu: „O poza face mai mult decat 1.000 de cuvinte
Presedintii din Europa sunt deranjati ca Donald Trump va negocia singur pacea din Ucraina
Motivul pentru care nu sunt invitati este in aceasta poza
In top 100 de companii din lume, 51 de companii sunt din US
Din Europa sunt doar 9 companii
Batausul clasei poate sa fie linistit doar de unul mai mare ca el
Discutiile dintre Trump si Putin sunt la fel de importante ca discutiile de la Yalta din 1945 unde Roosevelt si Stalin au impartit Europa
Ca si la Yalta se va discuta ce-mi dai tu si ce iti dau eu
Probabil tarile din Europa de Est trebuie sa decida in urmatoarele luni daca dau o parte din resurse catre US contra securitatea oferita de americani
Sau le dau gratis rusilor”