Last Updated on februarie 18, 2025
14-23 februarie era dată de organizatori drept perioadă orientativă pentru desfășurarea ediției 2025 a SlanăFest la Brașov. Totuși, la ediția a VI-a, în orașul din centrul țării, față de celelalte localități din țară, unde a avut loc în weekenduri, festivalul chiar durează zece zile.
După cum precizează organizatorii, SlanăFest este o un șir de evenimente gastro-culturale ce au loc în fiecare an în perioada iernii, când slănina porcului sacrificat de Ignat este tocmai maturată, coaptă, afumată, „numai bună de o gustare cu prietenii și chiar pentru o prezentare în fața unui juriu consacrat, compus din «Doctori în Slăninologie» primind premii, medalii, trofee și diplome”.
Prin organizarea sub egida SlanăFest a târgurilor micilor producători locali, organizatorii vin în ajutorul acestora, oferindu-le posibilitatea comercilizării și promovării produselor autentice.
(foto Kedves Róbert János)
„Dacă este februarie, e vreme de o slănină bună, sărată, afumată, maturată bine, cu un pumn de brânză bună, o ceapă dulce și multă, multă voie bună!”, mai spun organizatorii, conform mytex.ro.
În cadrul evenimentului vor fi organizate și prezentări meșteșugărești, un concurs al slăninelor și degustări de vinuri și tării alese.
SlanăFest Brașov va dura până în 23 februarie, pe Iuliu Maniu nr. 4, lângă Biserica Evanghelică.
Program:
luni – vineri: 12.00 – 20.00
sâmbătă – duminică: 10.00 – 20.00
Balul Plăcintelor, un eveniment tradițional al comunității săcelene, a avut loc în weekend de Lăsata Secului
Balul Plăcintelor, un eveniment tradițional al comunității săcelene, organizat de Asociația “Izvorul” Săcele, asociație înființată în anul 1922 cu sprijinul Centrului Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională, a avut loc pe 15 februarie 2025, scrie saceleanul.ro.
“Balul Plăcintelor” reprezintă întâlnirea mocanilor săceleni, care se ţine anual odată cu lăsata secului.
Participanții la bal au avut ocazia să viziteze o expoziție de icoane pictate pe sticlă de către copiii din cadrul atelierului de pictură pe sticlă “Arhanghelii” al Parohiei Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril Satulung sub îndrumarea profesorilor Raluca Șerban și Dana Neguț.
În aceasta expoziție au putut fi admirate costume de mocani săceleni cu o vechime de aproximativ 100 de ani și o icoană cu o vechime de 200 de ani.
În hol s-au aflat panouri de prezentare din proiectul Vitrina Digitală a Săcelelui.Zestrea Săceleană a susținut un program artistic de excepție.
La bal s-a aflat povestea icoanelor cu doua fețe, o istorie mai puțin cunoscută a icoanelor din Săcele, s-a cântat, s-a dansat și desigur s-a degustat vestita plăcintă mocănească.