Last Updated on februarie 2, 2025
Marile lanțuri de magazine sunt acuzate că au mărit prețul produselor alimentare nejustificat, sub acoperirea inflației.
Kaufland, un lanţ german prezent pe piaţa din Croaţia, a anunţat o scădere a preţurilor la peste 1.000 de produse, începând cu data de 5 februarie.
„Atunci de ce au majorat preţurile înainte?”
Marile lanțuri de magazine sunt acuzate că au mărit prețul produselor alimentare nejustificat, sub acoperirea inflației. Manifestaţie inedită în Bosnia şi Herţegovina. Oamenii au protestat faţă de preţurie tot mai ridicate din supermarketuri. Astfel, timp de o zi, oamenii au decis să nu mai cumpere nimic.
Magazinele sunt complet goale, iar comercianţii spun că au înregistrat un record negativ. Fenomenul a început în Croaţia şi s-a extins rapid şi la vecini. Cetăţenii din Slovenia sunt următorii care iau în calcul să participe la protest.
În data de 31 ianuarie 2025, consumatorii din Serbia, Bosnia, Muntenegru și Macedonia de Nord s-au alăturat boicotului împotriva lanțurilor de retail, inițiat anterior în Croația, în semn de protest față de creșterea prețurilor la alimente și alte produse esențiale, informează observatornews.ro.
Acțiunea a fost organizată prin intermediul rețelelor sociale, participanții fiind îndemnați să evite cumpărăturile în anumite magazine și să nu achiziționeze produse precum băuturi carbogazoase, detergenți și apă îmbuteliată.
În Croația, boicotul a dus la o scădere semnificativă a vânzărilor, însă retailerii nu au redus prețurile, ceea ce a determinat extinderea protestului în alte țări din regiune.
Comercianţii din Croaţia înregistrau vineri o cifră de afaceri mai mică cu 42% faţă de o zi normală, o consecinţă a unui larg apel la boicotarea magazinelor lansat de Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor pentru a denunţa umflarea preţurilor.
„Astăzi nu cumpărăm nimic. Nici din magazine şi nici online. Nu facem nicio plată”, a cerut vineri dimineaţa Josip Kelemen, de la asociaţia ‘Hallo, Inspektore’, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„Consumatorii au devenit o pradă şi toată lumea ne vânează pentru că am rămas tăcuţi, până astăzi. Acum, vocea consumatorilor se face auzită, chiar şi dincolo de graniţe”, a explicat Josip Kelemen, cel care a lansat mişcarea de protest printr-un prim apel la boicotarea magazinelor în data de 24 ianuarie, şi reluarea acţiunii în data de 31 ianuarie.
Potrivit datelor furnizate de administraţia fiscală, în ziua de vineri, 24 ianuarie, boicotul a dus la scăderea cu 53% a vânzărilor comercianţilor, comparativ cu vinerea precedentă, informează stirileprotv.ro.
De asemenea, ‘Hallo, Inspektore’ i-a invitat pe croaţi să boicoteze în special trei lanţuri de magazine: Lidl, Eurospin şi dm, pentru o săptămână, începând de joi, şi să nu cumpere băuturi răcoritoare, apă îmbuteliată sau detergent.
Ca răspuns la boicot, Guvernul croat a impus un preţ maxim la 70 de produse de consum curent iar Konzum, cel mai mare lanţ de supermarketuri din Croaţia, a anunţat o îngheţare sau reducere a preţurilor la 250 de produse timp de patru luni.
La rândul său, Kaufland, un lanţ german prezent pe piaţa din Croaţia, a anunţat o scădere a preţurilor la peste 1.000 de produse, începând cu data de 5 februarie, scrie Digi 24.
„Atunci de ce au majorat preţurile înainte?”, se întreabă Jadranka Simunic, o pensionară din Zagreb.