De ce a fost condamnat la închisoare, 10 ani, șoferul drogat care a ucis o studentă din Brașov. Motivarea judecătorilor

Last Updated on februarie 8, 2025 De ce a fost condamnat la închisoare, 10 ani, șoferul drogat care a ucis o studentă din Brașov. Motivarea judecătorilor 1

Judecătoria Mangalia a motivat condamnarea lui Vlad Pascu, care a ucis o studentă din Brașov și un tânăr în stațiunea 2 Mai, la zece ani de închisoare, subliniind că interesele sale nu pot prevala asupra celor ale victimelor.

Șoferul drogat a vrut să scape de pușcărie pe următoarele motive: pietonii mergeau pe marginea drumului, nu pe șosea, pietonii consumaseră alcool spre deosebire de el care consumase droguri, lui îi pare tare rău, regretă fapta, este dispus chiar să dea bani familiilor în semn de regret.

De asemenea, instanţa arată că lăsarea în libertate a lui Vlad Pascu ar genera în continuare o stare de pericol pentru ordinea publică, deoaree poate recurge oricând la comiterea unor fapte similare, transmite News.ro.

Judecătoria Mangalia a notat în motivarea deciziei de condamnare a lui Vlad Pascu, transmisă, vineri, Agenţiei de presă News.ro, faptul că tânărul consumase substanţe psihoactive anterior producerii accidentului şi se afla sub influenţa acestora la volan.

De asemenea, Pascu a recunoscut, atunci când i-au fost prelevate probe biologice, în data de 19 august 2023, faptul că el consumase marijuana în urmă cu şapte zile şi ”praf alb” în urmă cu trei zile, scrie G4Media.

Instanţa mai notează faptul că, deşi ştia că se află sub influenţa substanţelor psihoactive, Vlad Pascu a decis totuşi să se urce la volanul autoturismului şi să îl conducă pe drumurile publice.

Cercetările au aratăt că el conducea un autoturism Mercedes, dinspre localitatea Vama Veche spre 2 Mai, având o viteză de 102 km/h, iar accidentul s-a produs într-o zonă semnalizată cu indicatorul „curbă deosebit de periculoasă” (panouri succesive) când i-a acroşat pe cei cinci tineri.

”Ulterior impactului, autoturismul a efectuat în slalom o deplasare spre stânga şi apoi spre dreapta, cu revenire pe calea de rulare, împrejurare în care D.R.M. a fost proiectată spre dreapta, pe spaţiul verde, iar O.A.S. a fost proiectat cu zona capului pe acostamentul din dreapta şi cu picioarele pe spaţiul verde din dreapta, urmarea fiind decesul acestora. De asemenea, în cursul acestei deplasări, numiţii I.C.I., C.V.A. şi B.D.D.au fost loviţi cu diferite părţi ale maşinii, suferind leziuni care au necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale”, se precizează în motivarea deciziei de condamnare.

Instanţa consideră că vina pentru producerea accidentului rutier îi revine în exclusivitate lui Vlad Pascu, iar din probele administrate nu au fost determinate elemente care să contureze o eventuală culpă comună.

”Astfel, împrejurarea invocată de inculpat prin apărător în sensul că într-o anumită măsură accidentul s-ar fi datorat şi faptului că pietonii nu circulau regulamentar, reprezentând un pericol pasiv, nu este întemeiată.

Cu toate acestea, instanţa observă că, în premomentul accidentului, înainte de a ajunge la locul producerii acestuia, pietonii s-au deplasat pe trotuarul amenajat între localităţile Vama – Veche şi 2 Mai, pe sensul de mers dinspre Vama – Veche către 2 Mai, pe partea dreaptă, întrucât numai pe acea parte este amplasat un trotuar; la un moment dat, ajungând la capătul trotuarului, au continuat drumul pe partea dreaptă, însă nu pe carosabil, ci pe acostament şi nu aveau posibilitatea obiectivă de a traversa drumul, la terminarea trotuarului, pentru a merge pe partea stângă, neavând la îndemână o trecere de pietoni în acest sens,

iar condiţiile de vizibilitate erau reduse, traversarea unui drum naţional în aceste condiţii fiind în mod vădit o acţiune nepermisă şi periculoasă şi chiar interzisă expres de disp. art. 72 alin. 3 din OUG nr. 195/2002.

Prin urmare, nu exista o altă modalitate de a se deplasa în zona respectivă, ca pietoni, alta decât aceea pe care au urmat-o în premomentul accidentului rutier”, a mai precizat Judecătoria Mangalia.

”Nici faptul că rapoartele de necropsie au depistat prezenţa unei concentraţii de alcool în sângele sau urina victimelor nu este relevant pentru a se reţine o culpă în sarcina acestora, câtă vreme consumul de alcool nu este interzis pietonilor şi acest aspect nu a avut nicio legătură cu producerea accidentului rutier căruia i-au căzut victime, câtă vreme nu i-a determinat să adopte vreo conduită contrară normelor de circulaţie rutieră”, a mai precizat sursa citată.

Judecătoria Mangalia precizează că, după producerea accidentului, Vlad Pascu ”nu a oprit autovehiculul, a continuat deplasarea circa 50 de metri, după care a oprit pentru scurt timp, însă nu a revenit la faţa locului, ci a întors maşina spre localitatea Vama Veche, fiind depistat la intrarea în această localitate de către un echipaj de jandarmi şi poliţişti, ce fusese alertat cu privire la evenimentul rutier”.

Instanţa a mai menţionat faptul că recunoaşterea faptelor de către Vlad Pascu, achitarea unor daune materiale pretinse de părţile civile nu vor fi reţinute ca circumstanţe atenuante.

”La individualizarea pedepselor ce vor fi aplicate inculpatului, instanţa va ţine seama însă şi de persoana acestuia, de atitudinea manifestată pe parcursul procesului penal, când a manifestat regret faţă de consecinţele evenimentului rutier, dar şi de împrejurarea că inculpatul se află la primul conflict cu legea penală. Recunoaşterea faptelor şi datele care conturează imaginea favorabilă a inculpatului în familie, precum şi achitarea de către acesta a daunelor materiale pretinse de părţile civile nu vor fi reţinute însă ca circumstanţe atenuante judiciare aşa cum s-a solicitat, întrucât aceste împrejurări, date fiind modul şi împrejurările comiterii faptelor reţinute în sarcina inculpatului, urmarea infracţiunilor şi dispoziţiile art. 75 alin. 2 Cod penal, nu au relevanţa şi consistenţa unor date care să atenueze răspunderea penală”, se mai precizează în motivare, scrie Stirile Pro Tv.

Previous Story

Autostrada Brașov-Ploiești a fost preluată de către Compania de Investiții Rutiere. Un tronson din A3 din Brașov va fi scos la licitație

Next Story

Cu cât vor crește salariile minime. Salariul minim european, adoptat în România