Last Updated on februarie 11, 2025
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că demisionează, ”pentru a scuti România și pe cetățenii români” de criza demersurilor privind suspendarea lui din funcție.
După 10 ani, o lună și trei săptămâni la Cotroceni, Klaus Iohannis pleacă de la Cotroceni cu o avere consistentă, inclusiv case ce au reprezentat constant un subiect pe cât de fierbinte, pe atât de discutat.
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, care a fost depusă în mai 2024, Klaus Iohannis are trei apartamente în judeţul Sibiu, dintre care unul moştenit de către soţia sa, Carmen, notează RTV.
În declaraţia de avere a lui Iohannis apăreau atunci şi celelalte trei imobile (case), printre care și cea pierdută în instanţă în toamna anului trecut.
În aceeași declarație de avere, președintele nu a declarat alte bunuri , ci doar un cont bancar în care avea 190.000 de lei.
La capitolul venituri declarate, Iohannis a obţinut peste 186.000 de lei, timp de un an, datorită funcției de preşedinte al României, la care se adaugă veniturile soţiei sale, în valoare de peste 49.000 de lei.
Din închirierea imobilelor deţinute, cuplul Klaus și Carmen Iohannis a mai obţinut venituri totale de aproape 80.000 de lei.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, la 24 septembrie 2024, recursul înaintat de Rodica Baștea, o prietenă de familie a lui Klaus Iohannis, stabilită în SUA. Femeia cerea anularea actelor de moștenitor al statului român cu privire la un imobil din Sibiu cumpărat de familia Iohannis de la soțul ei, Ion Baștea.
Odată cu respingerea recursului, instanța a decis că șeful statului trebuie să plătească statului circa 300.000 de euro, reprezentând chirii încasate din cele două case (260.000 de euro) plus penalități și taxe.
Ce pensie va primi Klaus Iohannis
După retragerea oficială de la Cotroceni, din data de 12 februarie 2025, Klaus Iohannis ar urma să se pensioneze. De meserie profesor de fizică, fostul președinte al României a fost timp de 14 ani primar al oralului Sibiu, iar în ultimii 10 ani și 3 luni – până în prezent, a ocupat funcția de șef de stat în România.
”Cu aproximare, normal, că n-am acces la informații legale de câștigurile sale, cred că va lua puțin peste 100 de puncte, asta însumează vreo 8.500 de lei. Nu va prinde 5 cifre, va fi un număr format din patru cifre, pentru că în anii de predare, la început de drum, până s-a titularizat, a avut salariu foarte mic.
Nici în zona primăriei nu s-a câștigat foarte bine, azi se câștigă mai bine. Dacă nu era președinția cred că ar fi ieșit cu o pensie mică, 5.-6.000 ca profesor de liceu, chiar și facă ar fi rămas inspector”, a declarat Anton Hadăr, președinte Alma Mater, pentru Digi24.
Fostul șef de stat a fost cel mai bine plătit președinte al țării, iar conform Legii 406/2021, acesta va beneficia tot restul vieții de o îndemnizație lunară echivalentă cu 75% din salariul pe care l-a avut în funcția președinte. Potrivit ultimei declarații de avere – din 2024, Klaus Iohannis a avut un salariu lunar net de 15.562 de lei. Prin urmare, pe lângă pensia cuvenită, indemnizația pe care o va încasa lunar de la stat va fi de 11.000 de lei