Last Updated on februarie 16, 2025
Un alt general de armată prins pe motive de corupție. Și ce mândru era la defilarea de 1 Decembrie, cân i se prezenta onorul de cître civili.
Generalul Cătălin Zisu, șeful Comandamentului Logistic al armatei, acuzat de abuz în serviciu, consideră că nu a greşit cu nimic și spune că el este „în vârful unui sistem”, iar sub el sunt oameni şi specialişti care au ajuns la acele concluzii. De asemenea, despre ceasurile de lux găsite la percheziţii, a spus că „sunt la mâna a doua”.
Procurorii DNA ar fi găsit la percheziții peste 2.000 de tablouri şi mai multe ceasuri Rolex pe care generalul Cătălin Ştefăniţa Zisu le-ar fi păstrat în locuinţa unui apropiat.
Generalul Zisu a declarat despre ceasurile găsite la percheziții că sunt achiziționate la mâna a doua și că nu sunt originale. Și avocata sa a subliniat că sunt „marea lor majoritate fake” și că „gențile sunt fake”, mai transmite sursa citată.
„Consider că n-am greșit, dar acum suntem în cadrul unei cercetări și vedem despre ce e vorba. Sunt în vârful unui sistem, sub mine sunt oameni și specialiști care au ajuns la aceste concluzii”, a spus Zisu, citat de ziare.com.
„Am avut o firmă de consultanţă, am avut o firmă de proiectare, drumari si alţi specialişti, care ei au ajuns la această concluzie. Până la mine, au semnat 7-8 inşi vizavi de această chestiune. Am avut un comitet de suport decizional condus de generalul Cristea, locţiitorul meu. El împreună cu alţi 7-8 specialişti s-au ocupat de această problemă”, a declarat jurnaliștilor generalul Zisu, sâmbătă, când s-a prezentat la Poliţia Capitalei, relatează News.ro.
Generalul cu 3 stele a spus că nu ştie „ce lucruri sunt în dosarul de la DNA sau cine a greşit”, dar că el nu se putea duce acolo şi să facă recepţia sau să fie în locul dirigintelui de şantier şi al firmei de consultanţă.
Un martor în dosarul întocmit de DNA generalului Cătălin Zisu, comandantul Logisticii Armatei Române, care a decontat peste 2,4 de milioane de dolari din bugetul MApN pentru lucrări nerealizate la cimitirul militar, le-a povestit procurorilor cum proceda acesta pentru a-şi convinge subalternii să semneze documentele incriminate.
Potrivit acestuia, generalul cu trei stele Cătălin Zisu ar fi pus presiune pe mai mulţi dintre subalternii săi, printre care şi asupra locțiitorului său, generalul maior Ionel Cristea, a contabilului șef al unității militare, colonelul Bogdan Vasile, și asupra șefei de la Juridic, lt. Ana Stroe, relatează G4Media, care citează fragmente din rechizitoriu, scrie Adevarul.
„Erau momente în care comandantul Zisu îi chema pe toți trei, după care îi chema separat pe fiecare, încercând să fie de acord să semneze (…) În una din zile, jurista Ana a venit la el (la locțiitor, generalul Ionel Cristea – n.r.) în birou tremurând și i-a spus (…) «domnul general, am crezut că mă omoară». Nu știu cum s-a încheiat povestea, știu doar că (… – locțiitorul Cristea – n.r.) mi-a spus că nu va semna niciodată asemenea documente”, este declarația unui martor din dosar.
„Potrivit declarației martorei (…), după aproximativ 15 minute, gl. mr. Cristea Ionel a fost chemat de comandantul unității, gl. lt. Zisu Cătălin-Ștefăniță, care i-a spus că lucrările sunt reale, că trebuie să aibă grijă de firme, să sprijine economia statului.
În acel moment, (… – locțiitorul Cristea – n.r.) i-a arătat fotografiile câmpului în care se extindea cimitirul Ghencea 3, comandantului Zisu Cătălin-Ștefăniță, spunându-i că un milion de euro pentru pământ înseamnă munți de pâmânt, iar acolo terenul este plat. De asemenea, i-a spus că vrea să vadă documente de la firmă, care pot demonstra că lucrările acelea sunt reale, acte de însoțire și locul de depozitare al pâmântului evacuat”, spun procurorii.