Last Updated on februarie 3, 2025
Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu discurs legionar la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, a îndemnat la boicotarea supermarketurilor, scrie G4Mdia.
Îndemnul la boicot a avut loc duminică, la Realitatea Plus, unde acesta a invocat modelul locuitorilor din Croația, care, însă, au boicotat orice fel de tranzacție, ca protest împotriva creșterii prețurilor. El cere boicotarea supermarketurilor din România pe 10 februarie.
„Aș încuraja să facem un lucru similar. Poate pe data de 10 februarie, de exemplu. Să luăm alimente de la gospodăriile românești. Să nu intre oamenii în supermarketuri, ci doar să cumpere de la producători români”,a afirmat Georgescu, la postul Realitatea Plus, conform stiripesurse.ro.
El spune că e și o măsură de încurajare a economiei românești.
„Sunt niște prețuri uriașe: 11-12 lei laptele… Pâinea… Croații fac foarte bine! De ce nu încurajăm producția locală!? Da, să fie supermarketuri, dar să ia de la producătorii locali”, a concluzionat Georgescu.
Kaufland cedează în Croatia şi micşorează preţurile în urma boicotului consumatorilor
Mişcarea de protest s-a extins şi în alte ţări din Balcanii de Vest – cum ar fi Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru şi Serbia.
Prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajić, s-a alăturat acestei acţiuni, declarând că „în calitate de cetăţean, susţin o astfel de acţiune” într-un interviu televizat acordat săptămâna aceasta postului public de radiodifuziune al ţării, conform Ziarul Financiar.
În Croaţia, înainte de boicotul de vineri, guvernul a adăugat încă 40 de produse la lista sa existentă de 30 de produse de bază cu preţuri plafonate, conform presei locale. Printre aceste produse se numără anumite tipuri de brânzeturi, cafea şi produse de uz casnic esenţiale, cum ar fi săpunul.
„Scopul principal este de a proteja cele mai vulnerabile grupuri de cetăţeni”, a declarat ministrul croat al economiei, Ante Šušnjar, într-o declaraţie transmisă de postul public de televiziune HRT.
În Croaţia, vânzările supermarketurilor au scăzut cu 44% vinerea trecută, vânzările totale scăzând cu 53%, potrivit unei declaraţii a autorităţilor fiscale croate.
Lanţurile de supermarketuri croate au reacţionat, de asemenea, la mişcarea de protest, Kaufland Croaţia anunţând o reducere a preţurilor la peste 1 000 de produse începând cu 5 februarie.
Un alt lanţ de supermarketuri, Konzum, a declarat că intenţionează să injecteze 1 milion de euro în reducerea şi îngheţarea preţurilor la 250 de produse interne care nu sunt plafonate de guvern.