Last Updated on februarie 5, 2025
Compania Aktor forează două perechi de tuneluri pe subsecțiunea 2 Apața – Cața a căii ferate Brașov – Sighișoara folosind patru mașini de forat (TBM, de la Tunnel Boring Machines), care au intrat toate în colinele din jurul localității Racoș, două înspre Ormeniș și celelalte două înspre Homorod.
La finalul lunii ianuarie 2025, TBM 3 – Alexandra, care a început forajul la jumătatea lunii octombrie 2024, a forat deja 123 de metri și a instalat 87 de inele din prefabricate de beton, care formează profilul rotund al tunelurilor. TBM 4 – Konstantina a pornit forajul la mijlocul lunii decembrie 2024 și a săpat la rândul său 201 metri în adâncul muntelui, instalând 104 de inele din prefabricate de beton. Ambele sunt intrate complet în munte, scrie Adevarul.
Cele două TBM-uri vor fora o pereche de tuneluri cu lungimea de 5,1 km în direcția localității Homorod. Aceasta este pereche nordică de tuneluri pe care Aktor le construiește pe acest segment de cale ferată, și care continuă perechea de tuneluri sudice Ormeniș, cu lungimea de 6,9 km, pe care TBM 1 Varvara și TBM 2 Eleni au început să le foreze în primăvara anului trecut. În ciuda diverselor provocări neprevăzute din teren, cele două mașini de forat au intrat adânc în munte, în direcția Apața. Eleni a pornit la începutul lunii martie 2024 și este acum la o adâncime de 1,15 km, iar Varvara a pornit la finalul lunii mai 2024 și a forat deja 0,76 km.
Peste 200 de subcontractori și furnizori români de servicii, echipamente și subansamble sunt implicați în modernizarea căii ferate pe subsecțiunea 2 a liniei Brașov – Sighișoara, contribuind cu tot ceea ce este necesar, de la materiale de construcții esențiale precum prefabricate din beton, structuri metalice, carcase de piloți, agregate pentru terasamente și soluții de hidroizolație, la servicii specializate, inclusiv studii geotehnice, lucrări de semnalizare și electrificare, încercări și analize de laborator, precum și proiectare și monitorizare a mediului. Aceștia joacă un rol cheie în implementarea proiectului, experții AKTOR asigurându-se de calitatea livrărilor lor.
Când vom traversa Carpații pe autostradă. Se lucrează intens la tronsonul Sibiu-Pitești, „coloana vertebrală a României”
În mai puțin de patru ani, vom traversa Carpaţii pe autostradă. Cel puţin dacă se respectă termenul de execuţie. Cel mai complex sector din Autostrada Sibiu – Pitești, care va străpunge munţii şi va lega Europa de Est de Vestul continentului, este deja în lucru. Odată dată în folosinţă, aceasta ne va uşura drumurile spre Vestul Europei şi ne va scuti de orele lungi pierdute atunci când Valea Oltului se blochează, scrie Observator.
Cu două galerii a câte două benzi pe sens, tunelul Poiana este o provocare pentru inginerii care se ocupă de proiect. Este vorba de o asociere de firme din România şi Italia. „Desfăşurăm lucrări de consolidare cu piloni foraţi, diametru 1500, adâncime 30 de metri. Ca şi cantităţi de betoane folosite pe acest contract, undeva la un milion de metri cubi”, a spus Adrian Bodoc, manager de proiect.
„Avem un viaduct cu o lungime de 450 de metri, cea mai înaltă infrastructură, bila, este de 40 de metri şi, în momentul de faţă, pregătim accesele şi platformele pentru forajul piloţilor”, a declarat Adrian Bodoc, manager de proiect.
„E cel mai important proiect de infrastructură din România, coloana vertebrală a României – Autostrada A1 Sibiu – Piteşti. Secţiunea 1 e în trafic. La secţiunea 2 se lucrează la viaductul Boiţa şi drumurile de legătură. Deja au terminat toate studiile geotehnice. De la Sibiu la Curtea de Argeş putem spune că e aproape gata. E în trafic jumătate din acel drum”, a explicat Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova.