Last Updated on februarie 7, 2025
Adrian Veștea anunță că a definitivat proiectul pentru accesarea de fonduri europene care vor fi folosite la realizarea Trenului Metropolitan. Cu bani europeni vor fi cumpărate și garnituri de tren.
Proiectul Trenului Metropolitan Braşov va include în prima etapă două rute de transport feroviar: pe direcţia Stupini, respectiv Codlea. „În cadrul şedinţei săptămânale de lucru cu echipele de specialişti de la Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov, Sucursala Regională CFR Braşov, Primăria Municipiului Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov, am definit tema de proiectare pentru realizarea documentaţiei tehnice necesare accesării fondurilor europene disponibile pe Programul Transport 2021-2027.
Practic, am convenit ca într-o primă fază să funcţionalizăm traseele Braşov – Stupini, cu construirea unui pasaj pietonal spre Sânpetru în zona cartierului Subcetate, respectiv Gara centrală – Bartolomeu – Codlea, cu prelungirea liniei de cale ferată spre zona industrială Ghimbav şi cu puncte de oprire la parcul industrial, aeroport şi platforma AEROTEC.
Pe ambele trasee vom utiliza infrastructura feroviară existentă, dar vom include în proiect electrificarea porţiunii dintre Braşov şi Codlea, precum şi extinderea cu o linie simplă electrificată, în lungime de 4,3 km, spre zona industrială Ghimbav.
Deoarece ghidul de finanţare prevede că investiţiile în linii de cale ferată noi pot reprezenta maximum 15% din valoarea proiectului, suntem obligaţi să ne concentrăm pe valorificarea infrastructurii feroviare existente şi acest lucru îl vom face în primă fază.
Pe lângă investiţiile amintite, în proiect vom prevedea şi costurile cu operaţionalizarea rutelor, inclusiv achiziţia de garnituri de tren.
Colegii de la Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov lucrează deja la caietul de sarcini pentru studiul de fezabilitate necesar implementării Trenului Metropolitan Braşov, însă acest obiectiv de anvergură nu se poate realiza fără sprijinul Primăriei Municipiului Braşov şi al primarului George Scripcaru, într-un cadru de parteneriat interinstituţional, alături de instituţiile deja implicate.
În perioada imediat următoare vom stabili de comun acord termenii acestei colaborări care va aduce beneficii locuitorilor din municipiu şi din zona metropolitană” a scris Adrian Veștea pe Facebook, conform Biz Brasov.
În vederea implementării proiectului urmează să fie încheiat un parteneriat între Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA – prin Sucursala Regională de Căi Ferate Braşov, UAT Judeţul Braşov şi Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov, scrie economedia.ro.