Last Updated on februarie 7, 2025
Proiectul autostrăzii pe Valea Prahovei a fost transferat de la Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la recent înființata Companie Națională de Investiții Rutiere (CNIR), o structură nouă care se ocupă exclusiv cu implementarea de proiecte majore de infrastructura rutieră din țară.
Revizuirea/completarea Studiului de Fezabilitate (cu termen de finalizare aprilie 2025)
Realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire -PAC (termen 6 luni)
Elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție -PTE (cu termen 6 luni)
Un tronson din A3 din Brașov va fi scos la licitație
,,Am început o analiză a documentației pe care am preluat-o și am solicitat proiectantului, Consitrans S.R.L, o actualizare a graficului de realizare a acestui proiect pentru a verifica în ce măsură poate fi respectat. Ne propunem să lansăm în licitație sectorul de Autostradă Cristian -Codlea din județul Brașov“, a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, citat de Hotnews.ro.
CNIR și proiectantul Consitrans mai derulează împreună de la sfârșitul anului trecut contractul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii A13 Brașov-Bacău.
„Consitrans va continua buna colaborare pentru a găsi soluțiile optime de continuare a proiectării pentru Autostrada Ploiești – Brașov și asigură Beneficiarul și publicul că va preda o documentație de calitate”, a transmis acum proiectantul.
Conform Analizei Multi Criteriale de traseu, proiectul Autostrăzii A3 Ploiești-Brașov, cu o lungime de 112 kilometri, are ca punct de pornire zona de sud a municipiului Ploiești, în continuarea segmentului A3 București-Ploiești.
Autostrada include și sectorul A3 Râșnov-Cristian, deschis circulației în 2020, iar punctul final va fi la Codlea, în zona Nord -vest a Brașovului.
La Codlea, Autostrada A3 se va conecta, printr-un nod de mare viteză cu A13 Sibiu-Făgăraș-Brașov, respectiv A13 Brașov-Bacău.
Dincolo de calculele de moment, o legătură decentă între București și Brașov trebuie realizată nu doar pentru accesul în stațiuni, ci pentru tranzitul spre nodul rutier Brașov și mai departe spre Sighișoara, Târgu Mureș și Cluj-Napoca, având în vedere că autostrada de pe Valea Oltului nu se poate termina mai devreme de 2030.
Cu investiții accesibile precum Centurile Comarnic și Bușteni – Azuga, pasaje la Sinaia, Azuga și Predeal, traficul poate fi îmbunătățit pe DN 1 Valea Prahovei până semnarea contractelor pentru loturile de munte de pe A3, scrie Economedia.ro.