Animație Video. Martor: „Dădeau săracii din mâini”. Tată şi fiică, morţi după ce au plonjat cu maşina în Olt. Titi AUR explică ce să faci prima dată dacă plonjezi cu mașina în apă

Last Updated on februarie 5, 2025 Animație Video. Martor: „Dădeau săracii din mâini”. Tată şi fiică, morţi după ce au plonjat cu maşina în Olt. Titi AUR explică ce să faci prima dată dacă plonjezi cu mașina în apă 1

Sfârşit cumplit pentru o tânără de 23 de ani din Vâlcea şi tatăl ei, ucişi de ceea ce legiştii numesc înecul pe uscat. Au căzut cu maşina în râul Olt, dar înainte să se înece i-a răpus şocul hipotermic. Nepotul lor în vârstă de cinci ani a scăpat cu viaţă, dar este în stare critică. Experţii în conducere defensivă avertizează că în astfel de cazuri, viteza de reacţie face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Tânăra de la volan a sunat după ajutor la 112 în timp ce maşina se scufunda. Împreună cu ea erau nepoţelul de cinci ani şi tatăl ei de 68 de ani. Şoferiţa lucra în Germania şi venise acasă în concediu. Era un sprijin de bază pentru familia ei numeroasă – avea 11 fraţi şi surori.

Nu am putut face nimic. Era apa foarte mare. A vrut să intre un băiat, dar era apa foarte rece. Ei dădeau săracii din mâini şi plutea la un moment dat maşina şi după s-a lăsat de bot în jos„, mărturiseşte un martor pentru Observator.

Mașina în care se aflau cei trei a fost purtată 80 de metri împotriva curenților. După ce a plonjat în apă, Mihaela a reușit să sune la 112, iar în 17 minute de la apelul ei, primul echipaj de la ISU a ajuns la fața locului cu o barcă de salvare. După alte 10 minute, mașina a fost ancorată și trasă la mal. În total, salvarea a durat 35 de minute, scrie Stirile Pro Tv.

Contactul cu apa rece ca gheaţa a paralizat orice încercare a victimelor de a se salva.
Dacă rezişti la frig, trebuie să deschizi prima dată geamurile de la maşină, să intre apa în maşină ca să poţi să ieşi. Cel puţin două geamuri, să stai în zona cea mai înaltă din interior ca să poţi să respiri şi după ce intră apa să încerci să ieşi pe geam. Disperarea te face să încerci să împingi portiera. Fiind în apă, nu vei reuşi„, explică Titi Aur, specialist în conducere defensivă.

Pompierii şi medicii au găsit-o pe şoferiţă moartă. La fel şi pe tatăl ei. Legiştii spun că nu au murit înecaţi, ci din cauza şocului hipotermic. Medicii numesc acest fenomen înec pe uscat.

Apar frisoanele, crampele musculare. Încercăm să compensăm ceea ce înseamnă pierdere de căldură dar vă daţi seama că în apă rece lucrul acesta se întâmpla cu o viteză fantastica. Posibilitatea de a reacţiona este mult redusă. Dacă ar mai fi existat o posibilitate să se salveze, lucrul acesta este împiedicat”, a declarat Tudor Ciuhodaru medic.

Un experiment făcut de o universitate din Canada arată că primele 60 de secunde după ce o mașină ajunge în apă sunt esențiale pentru salvarea pasagerilor. În acest interval ar trebui deschise centurile de siguranță și geamurile autoturismului.

Copiii aflați pe bancheta din spate ar trebui să fie primii scoși din mașină, așa cum se vede și în acest experiment al unei organizații din Statele Unite care luptă pentru siguranța celor mici.

Dacă trec cele 60 de secunde, este posibil ca geamurile să nu poată fi deschise, deoarece poate ceda sistemul electric. În această situație, o tetieră poate fi folosită pentru spargerea lor, ne-a explicat Andrei Potra, specialist în conducere defensivă.

Previous Story

Brașov. 800 de persoane concediate de la 7 firme. În ce domenii se fac concedierile

Next Story

Ce salariu are Anca Alexandrescu la Realitatea TV, mare susținătoare a lui Călin Georgescu