Last Updated on februarie 6, 2025
Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a anunțat obiectivele Aeroportului Brașov în cadrul ședinței directorilor generali ai aeroporturilor din România.
Conducerea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav își propune ca anul acesta să ajungă la peste 300.000 de pasageri, după ce anul 2024 a fost încheiat cu aproximativ 228.000 de pasageri, ceea ce plasează aeroportul de la Ghimbav pe locul 9 în țară. De asemenea, unul dintre obiective este creșterea programului de operare de la 12 la 20 de ore. Momentan, aeroportul funcționează pe un program de operare restrâns, scrie Biz Brasov.
„Sunt mai multe proiecte în diverse stadii de implementare. Evident, de această dată, Aeroportul Brașov, ținând cont de faptul că are o regie proprie și că deja are un istoric în ceea ce înseamnă funcționarea, chiar dacă este foarte puțin, un an și jumătate, are posibilitatea să aplice pe ghidurile de finanțare de la Ministerul Transporturilor.
Fie că vorbim de acest parc fotovoltaic, fie că vorbim de cumpărarea de echipamente cu emisii scăzute de carbon pentru tot ceea ce este necesar în interiorul aeroportului. De asemenea, avem un alt proiect care se referă la construirea unei clădiri care să adăpostească echipamentele pe care le are aeroportul, fie că vorbim de echipamentele de deszăpezire, de echipamentele de degivrare”, a spus Veștea, potrivit Radio România Actualități Brașov.
ROMATSA pregătește o nouă echipă de controlori de trafic aerian pentru Brașov
Într-o perioadă în care traficul aerian tinde să fie mai scăzut, ROMATSA (Regia Autonomă „Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian”) colaborează cu Aeroportul Internațional Brașov GHV pentru a dezvolta o nouă serie de controlori de trafic aerian. Această inițiativă are ca scop extinderea echipei dedicate navigației aeriene exclusive pentru spațiul aerian al Brașovului, scrie brasov.net.
Conform acordului între ROMATSA și Aeroportul Brașov, o parte din programul destinat serviciilor de navigație va fi utilizată pentru a forma noi controlori de trafic aerian. Acest proces va implica transferul unor controlori experimentați din sala de dirijare în simulatoare de zbor, unde aceștia vor acționa ca instructori pentru viitorii controlori.
Aceasta reprezintă o oportunitate importantă de formare, având în vedere complexitatea și responsabilitatea acestei meserii. Controlorii de trafic aerian sunt esențiali pentru asigurarea siguranței zborurilor și pentru gestionarea eficientă a traficului aerian, mai ales în zonele cu o activitate aeriană intensă.
Implementarea acestei strategii va permite Aeroportului Internațional Brașov să beneficieze de o echipă extinsă de controlori pregătiți să răspundă tuturor solicitărilor venite din partea operatorilor aerieni. Perioada de formare se dovedește a fi o investiție pe termen lung în siguranța și eficiența operațiunilor aeriene din regiune.