Last Updated on februarie 19, 2025
Nu doar rușii îl vor președinte pe Călin Georgescu, ci și americanii. Rămâne de văzut dacă suveraniștii români vor dori un președinte impus de forțe străine. Presiunile au fost exercitate de oficiali americani, în întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, scrie Bloomberg. Informația apare la doar câteva zile după criticile dure ale vicepreședintelui JD Vance la adresa României, pe tema anulării alegerilor din noiembrie.
Administrația președintelui Donald Trump presează autoritățile române să îi permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Bloomberg.
În ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i pe oficialii români să nu blocheze candidatura lui Georgescu, un susținător al lui Trump care a criticat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin, scrie Bloomberg, care citează persoane familiarizate cu discuțiile care au vorbit sub anonimat.
Preocuparea administrației Trump cu privire la situația din România fusese deja evidențiată de discursul vicepreședintelui JD Vance, care a criticat la Conferința de Securitate de la München decizia României din decembrie de a anula alegerile din noiembrie.
Bloomberg scrie că la conferința de la München au avut loc schimburi de opinii între ministrul român de externe Emil Hurezeanu și emisarii lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris la începutul acestei luni.
Dincolo de acestea și de alte puncte de contact, mai scrie Bloomberg, guvernul de la București nu a reușit să deschidă un canal de comunicare cu administrația Trump, cu ajutorul căruia să poată atenua îngrijorările legate de vot, a declarat o sursă.
La fel ca în cazul omologilor din UE, oficialii guvernamentali de la București se tem că manevrele agresive din partea Washingtonului și interferența directă în procesul electoral ar putea duce la o ruptură a relațiilor cu un aliat crucial, a declarat unul dintre oficiali, adaugă Bloomberg.
Președintele CCR, Marian Enache: Anularea alegerilor a fost o decizie de apărare a statului român și a democrației constituționale
Marian Enache, președintele Curții Constituționale, a declarat într-un interviu pentru publicația specializată Juridice.ro că CCR nu poate revizui hotărârea de anulare a alegerilor prezidențiale, așa cum o cere candidatul pro-rus Călin Georgescu.
Marian Enache a explicat decizia CCR de anulare a alegerilor și a avertizat că propuneri ale candidaților despre schimbarea regimului constituțional al pluripartidismului sunt ”în coliziune” cu Constituția. Reamintim că candidatul pro-rus Călin Georgescu a declarat în luna aprilie 2024 la Mănăstirea Neamț că ”nu vor mai fi partide politice în această țară, niciunul”.
„Hotărârile Curţii Constituţionale sunt definitive şi general obligatorii şi, astfel cum am arătat mai înainte, ‘cererile de revizuire’ a acestora sunt formulate în afara unui cadru procesual şi, în consecinţă, în baza acestora, nu pot fi constituite dosare jurisdicţionale. Regimul lor juridic este similar petiţiilor şi ele au fost soluţionate în acest cadru juridic„, a declarat Marian Enache într-un interviu pentru juridice.ro, referitor la admisibilitatea cererilor de anulare a deciziei CCR referitoare la alegerile prezidenţiale.
Marian Enache exclude posibilitatea unei erate pentru reluarea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri şi nicidecum schimbarea sau modificarea soluţiei pronunţate de o autoritate jurisdicţională. A susţine posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră şi o intoxicare a alegătorilor”, a explicat preşedintele CCR, conform Observator.