Last Updated on ianuarie 26, 2025
Poliţia din Olanda a publicat imaginile de pe camerele de supravehere care arată momentul în care hoţii pătrund în Muzeul Drents din Assen, după ce au provocat o explozie la una din ușile de acces. Anchetatorii au cerut ajutorul locuitorilor din zonă care ar putea oferi informaţii despre indivizii care au furat Tezaurul Dacic al României, dar şi ajutorul Interpolului.
Imaginile surprind 3 indivizi care, după ce au forţat uşa de acces, au provocat o explozie. „Explozia a spart mai multe ferestre, permițând hoților să pătrundă în muzeu, a declarat Debby Homans, ofițer de justiție, în timpul unei conferințe de presă organizate la fața locului, scrie Antena 3.
În două minute, hoții au pătruns în muzeu și au plecat cu cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, printre care Coiful de aur de la Coțofenești şi brațările dacice din Sarmizegetusa Regia.
Poliția suspectează că furtul a fost o operațiune planificată cu minuțiozitate, iar anchetatorii analizează acum înregistrările de pe camerele de supraveghere și mărturiile martorilor.
„A fost o explozie, a fost spart zidul de beton armat, singurul zid exterior al sălii de expoziție. Au fost 3 persoane, totul a durat două minute”, a declarat pentru HotNews Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, citat de Hotnews.
„S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia. Din informațiile pe care mi le-au dat colegii olandezi, au fost vizate doar coiful și brățările dacice”, a adăugat el.
Acolo erau expuse peste 700 de piese de la 18 muzee din România. Comori dacice emblematice, din aur şi argint, cu o valoare care nu poate fi cuantificată. Piesele erau expuse în vitrine securizate, care au fost sparte cu ajutorul baroaselor. Tâlharii au pus mâna doar pe cele mai valoroase obiecte – coiful de aur de la Coțofenești şi trei brăţări dacice.
„Este o zi neagră pentru Muzeul Drents şi pentru Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Măsurile de securitate erau în regulă, aşa cum ar trebui să fie într-un muzeu, din ceea ce ştim. Ei bine, totul arată acum precum un mic câmp de luptă”, a declarat Harry Tupan, directorul muzeului Drens, potrivit Observator.