Last Updated on ianuarie 27, 2025
Presa din Ţările de Jos scrie despre importanţa pentru români a obiectelor de tezaur furate din muzeul Drents din Assen, citând români aflaţi în Olanda „Este devastator”, a povestit o jurnalistă româncă pentru colegii săi olandezi, în timp ce un român stabilit în Olanda de peste patru decenii le-a povestit că „orice copil din România învaţă despre coiful de la Coţofeneşti la şcoală., transmite G4Media.
„Coiful de la Cotofeneşti, realizat din aur aproape pur şi datând din secolul al V-lea î.Hr., are o profundă semnificaţie culturală în România”; scriu, duminică, jurnaliştii de la NL Times, publicaţie care a abordat pe larg subiectul privind furtul artefactelor de importanţă naţională pentru România.
„Este mai mult decât un furt, este o rană pentru comunitatea românească”, a declarat presei olandeze jurnalista Claudia Marcu, care a vizitat expoziţia la începutul acestei luni.
Ea spune că impactul pentru români al furtului pieselor de patrimoniu reprezintă ceea ce ar reprezenta pentru olandezi sustragerea celebrei picturi Rondul de Noapte (De Nachtwacht), a lui Rembrandt van Rijn.
„Pentru români, este ca furtul lui De Nachtwacht pentru olandezi. Este devastator”, a spus Claudia Marcu.
Cornel Colceru, un traducător român care trăieşte în Olanda de peste 40 de ani, a vorbit despre importanţa Coifului de la Coţofeneşti pentru identitatea naţională.
„Orice copil din România învaţă despre acest coif la şcoală. Este simbolul dacilor şi al comorilor lor”, a spus el.
Presa olandeză notează despre Coiful de la Coţofeneşti că se crede că a fost folosit în ritualuri ceremoniale şi descriu piesa din aur masiv.
„Simbolismul este ceea ce face ca acest artefact să fie extraordinar”, a declarat curatorul Muzeului Drents, Irini Biezeveld, citat de NL Times.
Jurnaliştii din Ţările de Jos mai scriu că, în România, vestea furtului preţioaselor artefacte a fost primită „cu mânie şi durere”.
Poliția olandeză ar fi refăcut traseul jefuitorilor muzeului Drents
„Potrivit ultimelor informații pe care le avem în exclusivitate, se pare că poliția olandeză a reușit să refacă parțial traseul indivizilor. Ei ar fi fost localizați cu ajutorul camerelor de supraveghere, undeva la 11 kilometri distanță de muzeu, în drumul lor spre Germania. Au fost surprinși de camerele de supraveghere în timp ce își schimbau hainele, spun surse din rândul anchetatorilor. Ei intenționau să treacă granița cu artefactele furate. Nu se știe însă dacă au reușit.
Cazul este investigat atât de autoritățile din Olanda, cât și de autoritățile din România. Știm că imediat ce au fost alertate autoritățile de la noi s-a luat legătura și cu Interpolul. Asta înseamnă că, practic, poliția din toată Europa îi caută pe indivizii care au dat spargerea la muzeul din orașul olandez.
Ce au stabilit anchetatorii până în prezent: acești indivizi au intrat pe această poartă, care este acum împrejmuită de benzi ale poliției. Ei ar fi mers undeva la subsolul clădirii, ar fi forțat o ușă care se află acolo, au detonat un zid cu material explozibil, iar apoi au plecat cu artefactele.
Totul în mai puțin de trei minute. S-ar fi acționat la pont, suspectează anchetatorii. Și asta pentru că indivizii, care au venit până aici cu o mașină, par să fi avut un plan extrem de bine pus la punct.
Cu aceeași mașină au plecat imediat după jaf. Autoturismul a fost abandonat și incendiat la granița cu Germania. Se fac eforturi uriașe în acest moment pentru a-i descoperi pe indivizi și pentru a recupera artefactele„, a relatat din Olanda Cristina Filip, corespondent Antena 3 CNN.