Last Updated on ianuarie 10, 2025
Localitățile sunt sufocate de mașini, șoferii strigă după locuri de parcare, primarii încep să-i învețe, pe bani, pe șoferi că nu se pot construi locuri de parcare câte vor. La București și Constanța sunt taxați șoferii care nu au loc de parcare privat sau public.
La vecinii Brașovului din Sibiu, Primăria din Sadu a introdus, din acest an, o taxă de utilizare a domeniului public pentru locuitorii care au mai mult de o mașină. Cei care încalcă regulile sunt descoperiți cu ajutorul camerelor de supraveghere. „Taxa a fost instituită pentru ca toți proprietarii de mașini să și le pună și în curte.
Sunt străzile pline de mașini, curțile sunt goale. Eu cred că este de bun augur și responsabilitatea fiecăruia ca măcar o mașină să fie parcată pe proprietatea privată, să reducem numărul mașinilor parcate pe domeniul public. Fiecare locuitori este scutit de această taxă pentru un autovehicul, care poate fi parcat în condiții legale pe domeniul public, gratuit”, a anunțat Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, într-o conferință de presă organizată la sediul Primăriei la prânzul zilei de joi.
Taxa de utilizare a domeniului public a intrat în vigoare din prima zi a acestui an și trebuie plătită de cei care au mai mult de un autoturism. Astfel, cei care vor să își lase a doua mașină în fața casei sau a porții ori în altă zonă din comună (dacă este un spațiu în care se poate parca) vor trebui să plătească o taxă anuală de 200 de lei.
Cei care vor dori să parcheze pe domeniul public două autoturisme au de plătit 300 de lei, după care, la trei mașini taxa urcă la 400 de lei, pentru ca – în varianta de cinci mașini parcate pe domeniul public – taxa anuală să fie de 600 de lei.
Primarul Valentin Ivan arată că instituirea acestei taxe are, în primul rând, un rol de a stimula bunul simț. „ Această taxă este doar ca o măsură de administrare a domeniului public. Nu ne dorim creșterea veniturilor dintr-o astfel de taxă, cât să responsabilizăm pe fiecare proprietar de vehicul să parcheze pe proprietatea privată. Dacă facem un exercițiu foarte simplu, cam două mașini e media pe unitate locativă în comuna Sadu. Prin urmare, dacă una e parcată pe domeniul public și una pe proprietatea privată, nu plătești nimic”, descrie primarul comunei Sadu.
La Brașov, impozitul auto a crescut cu peste 10% față de anul trecut
Impozitul auto a crescut în jumătate dintre județele României. A crescut și la Brașov, unde în 2025 a fost majorat cu peste 10%.
Autoritățile locale au libertatea de a alege nivelul de impozitare pentru fiecare județ în parte. Taxa depinde de capacitatea motorului mașinii din proprietate, și nu de clasa de poluare. În acest preț nu intră și locul de parcare, scrie Monitorul Expres.
De pildă, la Brașov, pentru o Skoda Fabia 1,2, cu un motor de 1198 cmc, impozitul în acest an este de 96 de lei, față de 87 de lei, cât a fost anul trecut. La fel și pentru un VW Polo cu un motor de 1197 cmc.