Last Updated on ianuarie 13, 2025
Tunelul feroviar Racoș-Ormeniș din Brașov va fi, la finalizare, cel mai lung obiectiv de acest fel din România. Specialiștii spun că în 2028, prin găurile din munte trenurile vor trece cu o viteză de 160 de km/h, iar traseul spre granița de vest a țării va fi scurtat cu aproape 130 de km.
Pe șantierul din zona Racoș – Ormeniș, începând cu luna martie a anului trecut, două utilaje forează tunelurile în munte. La final, fiecare dintre cele două căi feroviare va avea 6,9 kilometri pe sens, un total de aproape 14 kilometri de tunel în munte, scrie Biz Brasov.
Pompierii brașoveni au fost astăzi la fața locului, cu un robot de recunoaștere.
Premieră în construcțiile din România: cum arată din interior primul tunel de autostradă forat
„Tunelul Momaia”, dealul din județul Argeș, este cea mai complexă lucrare de autostradă care se execută în țara noastră, primul tunel forat de autostradă din România. Tunelul, cu cele două galerii ale sale, nu e săpat cu mari mașini specializate pentru forat, ci printr-o altă metodă, scrie Hotnews.
Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș (circa 9,8 km lungime) este primul lot din zona „montană”, mai dură a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Nu trece efectiv prin munți, ci printr-o zonă de dealuri, dar lucrările la autostradă sunt complexe și specifice unei zone montane: numeroase viaducte și poduri, consolidări de versanți, dar și un tunel forat cu galerie dublă, lung de aproape 1,35 km – singurul tunel forat pe o autostradă în România ce se află acum în execuție.
Tunelul pe sub dealul Momaia nu este forat cu mașinării speciale cu cap de freză, de tip TBM (Tunnel Boring Machine), precum în prezent sunt folosite la Magistrala 6 de metrou din București sau pe lucrările de cale ferată Brașov – Sighișoara.