Din casa lui Anthony Hopkins din LA au mai rămas doar treptele de la intrare. Trump îl acuză pe guvernatorul Californiei: „A vrut să protejeze un pește, dar nu i-a păsat de oameni”. Ce este „mountain wave”, fenomenul extrem de periculos care alimentează incendiile din Los Angeles

Last Updated on ianuarie 9, 2025 Din casa lui Anthony Hopkins din LA au mai rămas doar treptele de la intrare. Trump îl acuză pe guvernatorul Californiei: "A vrut să protejeze un pește, dar nu i-a păsat de oameni". Ce este "mountain wave", fenomenul extrem de periculos care alimentează incendiile din Los Angeles 1

Printre vedetele care au rămas fără case în urma incendiilor devastatoare din Los Angeles se numără și Anthony Hopkins. Din vila lui de 6,6 milioane de dolari au mai rămas doar treptele din beton de la intrare.

Anthony Hopkins și-a cumpărat casa din Pacific Palisades la sfârșitul anului 2018. Vila are 2 dormitoare și 2 băi, o terasă mare pe acoperiș, cramă, home theater și piscină. Billy Crystal, Paris Hilton și Mark Hamill sunt alte vedete de top care și-au pierdut locuințele în incendiile devastatoare din Los Angeles, scrie Antena 3.

Trump îl acuză pe guvernatorul Californiei pentru incendiile devastatoare: „A vrut să protejeze un pește, dar nu i-a păsat de oameni”
Preşedintele ales american Donald Trump, care urmează să-şi preia postul în 11 zile, a reacţionat joi faţă de incendiile care devastează Los Angelesul într-un mesaj postat pe reţeaua sa Truth Social, în care nu dă dovadă de nicio compasiune faţă de victime şi-l arată cu degetul pe cel pe care-l consideră responsabil, guvernatorul democrat al Californiei.

Din casa lui Anthony Hopkins din LA au mai rămas doar treptele de la intrare. Trump îl acuză pe guvernatorul Californiei: "A vrut să protejeze un pește, dar nu i-a păsat de oameni". Ce este "mountain wave", fenomenul extrem de periculos care alimentează incendiile din Los Angeles 2

Guvernatorul „a refuzat să semneze declaraţia de refacerea apei care i-a fost prezentată”, din cauza căreia pagubele sunt atât de importante.

Acest text „ar fi permis ca milioane de galoane (un galon = patru litri) de apă provenind de la excesul de ploaie şi topirea zăpezii din nord să se scurgă zilnic în numeroase regiuni din California, inclusiv în zone care ard acum practic în mod apocalitic”, scrie viitorul preşedente al Americii.

El a vrut să protejeze un peşte în esenţă bun de nimic numit hypomesus transpacificus (…), dar nu i-a păsat de oamenii din California. Preţul ultim este plătit acum. Voi cere ca acest guvernator incompetent să permită să curgă o apă frumoasă, curată şi proaspătă către California”, scrie Donald Trump, conform Observator.

Ce este „mountain wave”, fenomenul extrem de periculos care alimentează incendiile din Los Angeles
Declanşate cu mult timp înaintea sezonului obişnuit al incendiilor de vegetaţie, incendiile din California au continuat să se răspândească miercuri cu rapiditate, scrie Observator.

Din casa lui Anthony Hopkins din LA au mai rămas doar treptele de la intrare. Trump îl acuză pe guvernatorul Californiei: "A vrut să protejeze un pește, dar nu i-a păsat de oameni". Ce este "mountain wave", fenomenul extrem de periculos care alimentează incendiile din Los Angeles 3

”Schimbările climatice remodelează regimurile – tiparele caracteristice ale incendiilor de vegetaţie dintr-o anumită regiune”, a declarat Kimberley Simpson, de la Facultatea de Bioştiinţe din cadrul Universităţii Sheffield.

În Los Angeles, situat în apropierea deşertului din California de Sud, vânturile puternice, precum şi vremea călduroasă şi uscată sunt fenomene obişnuite, iar faimoasele vânturi Santa Ana suflă frecvent în aceste zone către coastă. În contextul condiţiilor de iarnă aridă, nu este neobişnuită formarea unor vânturi puternice, a precizat Brent Walker, din cadrul Biroului meteorologic britanic (Met Office).

Cu toate acestea, evenimentul atmosferic care alimentează incendiile din Los Angeles nu este un eveniment tipic de vânturi descendente Santa Ana. În schimb, vânturi anormal de puternice au suflat în spatele unui sistem de furtună cu o formă atipică deasupra văii fluviului Colorado, situată la o altitudine mai mică, amplificate de ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „mountain wave”, care poate fi adaptat în limba română prin expresia „val montan”.

Fenomenul „mountain wave” se produce deasupra unui lanţ muntos în condiţii specifice de temperatură şi de vânt.

”Când aceste condiţii se aliniază perfect, se comportă asemenea unui val oceanic, când vânturile se scurg pe deasupra muntelui, iar apoi se revarsă cu putere pe celălalt versant”, a declarat Paul Schlatter, cercetător în cadrul Serviciului naţional de meteorologie din Boulder, Colorado.

”Doar forţa acestor vânturi (ale sistemului de furtună) şi o mică intensificare în urma acestui fenomen reprezintă cu adevărat factorul care alimentează aceste incendii”, a spus Paul Schlatter.

Un fenomen „mountain wave” similar s-a produs în preajma incendiului Marshall Fire, care s-a răspândit rapid în Colorado pe 30 decembrie 2021, alimentat de vânturi descendente cu viteze de până la 185 de kilometri pe oră. Flăcările au distrus atunci mii de locuinţe şi sedii de firme înainte de a fi stinse de ninsoarea care a căzut în noaptea următoare. ”Orice incendiu care se produce în astfel de condiţii va deveni rapid necontrolat”, a explicat Paul Schlatter.

Vântul suflă cu atât de multă putere, încât nu fac faţă nici măcar avioanele şi elicopterele. Într-un videoclip de pe platforma X, se observă un avion care încearcă să stingă flăcările uriaşe din cartierul Palisades, însă apa aruncată este luată imediat de vânt.

Previous Story

Pescobar în Poiana Brașov, în urmă cu 12 ani. Vindea raci pe pârtie. Acum anunță că își deschide o nouă afacere: „Pun România pe harta mondială pe tratamente balneo!”

Next Story

(Video) Cum arată primele tuneluri din Autostrada A1. S-a săpat deja un kilometru în stâncă