Last Updated on ianuarie 6, 2025
Mulți sportivi ajung faliți după încheierea carierei din cauza alegerilor financiare. Banii câștigați cu greu se risipesc imediat pe mașini sau afaceri riscante.
David Popovici, campion olimpic în proba de 200 de metri liber la Olimpiada pariziană, a plătit suma de 150.000 de euro pentru mașina visurilor. Ulterior, tânărul a fost dur criticat în spațiul public pentru alegerea făcută. Printre cei care au reacționat se numără și Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice, acesta susținând că sportivul a greșit făcând această alegere și că putea să investească într-un apartament.
„David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de Euro și de la sponsorul Toyota o Corolla.
Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de Euro. Mașina „visurilor” lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina „visurilor” lui.
A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de Euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro.
Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu.
Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.
Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.”
În același timp, economistul a spus că economia este cea care ne ajută să supraviețuim cât mai mult, să ne bucurăm și să înțelegem cum ne putem seta și urmări scopurile, dând exemplul Anei Brânză care a obținut 14 medalii de aur și care a fost ghidată financiar de către părinți.
„Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere…Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr…”. a conchis Cristian Păun.
Țara pentru care visa David Popovici să concureze
După cum a afirmat David Popovici, înainte să ajungă înotător profesionist și era doar un copil, se uita la toate cursele lui Michael Phelps, care era idolul său. Deoarece înotătorul concura pentru SUA, și românul nostru visa să poarte steagul Statelor Unite pe umeri la un moment dat.
„Reprezint, nu știu, țara, numele. Și da, mă simt mândru de multe ori când fac asta. E ceva la care am visat. Când eram mic îl urmăream pe Michael Phelps foarte mult. Îmi plăcea atât de mult, încât visam să fiu colegul lui. Și, Statele Unite fiind o superputere în multe sporturi, dar mai ales în înot, îmi doream să reprezint și eu SUA. Aveam o cască de înot cu drapelul lor. În fiecare dimineață porneam televizorul sau îl rugam pe tata să conecteze laptopul, ne uitam la toate cursele lui Phelps.
După ce am crescut și am văzut că pot să fac asta, dar pot să o fac pentru țara mea, atunci mi-am dorit din ce în ce mai mult. Și la Jocuri, când am urcat pe primul loc și am văzut că, în loc de drapelul SUA, care era mereu, era drapelul nostru, m-am simțit mândru”, a spus David Popovici la M.C.N. Podcast.