Last Updated on ianuarie 20, 2025
România are un deficit uriaș de forță de muncă. Cum nemții încă nu vin să lucreze la noi, este nevoie de forță de muncă din Asia.
Cu peste o jumătate de milion de locuri de muncă vacante, economia este în pericol să piardă creşterea din ultimii ani. Aşa că Guvernul a aprobat aducerea a încă 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene. În România lucrează deja aproape 150.000 de angajaţi din Asia.
Unul dintre ei este Fernando, care a venit din Sri Lanka să hrănească bucureştenii. Bucătar la un restaurant din Bucureşti, s-a adaptat în România şi vrea să rămână la noi. „Gătesc orice mâncare românească, sarmale, mâncare tradiţională. Fac toate felurile de ciorbă: ciorbă de pui, ciorbă a la grec, perişoare, varză călită cu porc, orice. Aştept să îmi dobândesc cetăţenia. Îmi place aici. Am şi o relaţie aici aşa că viaţa mea este aici”, spune Fernando.
Majoritatea muncitorilor imigranţi vin din Nepal, Sri Lanka, India şi Pakistan. Piaţa forţei de muncă are nevoie de mai mulţi asemenea angajaţi. Cele mai multe locuri de munca vacante sunt în construcţii, aproape 50.000. Alte 29.000 de posturi sunt libere în domenii precum activităţi poştale şi de curierat iar în restaurante necesarul se ridică la peste 20.000 de posturi.
7 din 10 prestează munci necalificate
Cu salariile pe care le câştigă în România, muncitorii asiatici îşi asigură un trai mai bun decât acasă şi, de multe ori, trimit bani şi famiilor rămase acolo. 7 din 10 prestează munci necalificate, iar cei cu experienţă şi calificări bune sunt plătiţi cu peste 7.000 de lei.
„Sunt aici de doi ani şi jumătate şi lucrez la supermarket. Am cazare de la companie, mâncare de la companie şi salariul meu 2.400, 2.500 de lei pe lună. Cel mai greu este drumul spre muncă. Facem o oră jumate până la muncă şi la întoarcere la fel. Este greu pentru că muncim 8 ore în supermarket şi 3 ore pierdem pe drum”, mărturiseşte un nepalez pentru Observator.
Cât câștigă un casier la LIDL, în România
Supermarketul caută casieri care să fie prezenți în întâmpinarea întrebărilor clienților, care să aprovizioneze rafturile cu produsele necesare, respectând procesele interne de prezentare, precum și prospețimea produselor, care să ofere ajutor la inventar și să asigure curățenia și buna organizare a magazinului.
LIDL precizează în anunț și salariul pe care îl oferă pentru potențialul casier, care este cel de 7.230 de lei brut, adică 4.229 de lei net, ofertă care include și tichete de masă, bonusuri și sporuri. Supermarketul pune la dispoziția muncitorului transport asigurat, recompense pentru ore lucrate în plus, în weekend sau cu ocazia sărbătorilor legale.
Se oferă un weekend liber pe lună, precum și 2 zile libere de Crăciun și de Paște, precum și zile de concediu în plus.
Andreica (EUROPOL): Polițiștii vor avea salarii mai mici decât angajații unui supermarket
Președintele sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, spune la RFI că ”premierul Marcel Ciolacu a mințit polițiștii, în sensul în care la conferința de presă în care a prezentat măsurile din Ordonanța de Urgență cu privire la măsurile fiscal-bugetare a precizat că vor fi doar înghețări ale drepturilor salariale și nu tăieri salariale.
Or în cazul polițiștilor, prin neplata orelor de sâmbătă, duminică și sărbători legale, vorbim despre pierderi salariale nete lunare în cuantum de aproximativ 1.500 de lei. Această diminuare va duce media salariilor polițiștilor din stradă undeva la suma de 3.800 de lei net, ceea ce înseamnă un salariu mai mic decât al unui angajat dintr-un supermarket”.
Liderul sindical precizează că ”tot premierul Marcel Ciolacu a afirmat că nu vor exista premii și prime pentru cei din structurile bugetare, însă cu toate acestea, de exemplu, secretarul de stat Bogdan Despescu a primit o primă de 50%, o majorare pentru lucrări de excepție, ceea ce reprezintă aproximativ 9.000 de lei lună de lună, în plus, la indemnizația pe care o primește ca secretar de stat. Cu această sumă și cu celelalte drepturi pe care le are, salariul lui ajunge undeva la 30.000 de lei net pe lună”.