Last Updated on ianuarie 6, 2025
Mutarea de la bloc la casă e pentru mulți români un vis frumos, dar realitatea vieții la curte se dovedește mai grea decât se așteptau. Astfel, tot mai multe persoane aleg să se întoarcă la bloc.
O familie din Brașov a dezvăluit, pe rețelele sociale, motivele pentru care ia în considerare întoarcerea la viața de la bloc. Acestă familie locuiește într-un cartier nou de case, dar lipsa infrastructurii și a facilităților reprezintă o problemă majoră.
„Ne-am mutat la casă cu doi copii mici, dar cartierul este fără parcuri, grădinițe sau școli”, explică mama, potrivit ziare.com.
După ce au experimentat viața la curte, familia analizează avantajele și dezavantajele unui apartament, indiferent că acesta se află într-un bloc vechi sau nou.
„Ne gândim să ne mutăm la apartament, momentan locuim la casă într-un cartier nou, dar fără nici un viitor, ca multe altele construit haotic, cu 2 copii mici, fără parcuri, grădinițe, școli etc.
Este o decizie grea de luat, dar nu știm exact ce să alegem între un apartament vechi sau nou, vechi ar fi avantajul zonei, am avea totul aproape, ceea ce ne interesează, nou este riscant, ne-am lovi de aceleași probleme, nenumărate șantiere, blocuri construite haotic, trotuare prea puține, câmp și multe alte dezavantaje cum ar mai fi traficul și zonele de interes care sunt la fel de departe, dar am înțeles că apartamentele vechi sunt un chin pentru a le aduce la stadiul de a fi locuite și te ajunge la prețul unui nou sau poate chiar mai scump”, mai spune mama.
Apartamentele vechi oferă avantajul unor locații centrale și acces facil la școli, magazine și alte facilități. Totuși, renovarea acestora este extrem de costisitoare.
Conform estimărilor, o renovare completă pentru un apartament de 3 camere poate ajunge la 30.000-50.000 euro. La Brașov, prețurile pentru astfel de locuințe variază între 120.000 și 155.000 euro, iar costurile cresc odată cu modernizările necesare, scrie RTV.
Pentru cei care vor să se mute într-un bloc nou, provocările nu lipsesc. Imobilele din cartierele noi sunt contruite adesea haotic, cu blcuri amplasate mult prea aproape unele de altele, izolații slabe și probleme structurale raportate frecevent de locatari.
Un exemplu vine din zona Tractorul, unde un utilizator avertizează asupra problemelor cu izolația și calitatea construcțiilor: „Blocurile Maurer au probleme cu izolațiile, iar la Grandis vezi tot ce face vecinul de vis-a-vis”.
Top 10 cartiere din țară unde cumpărătorii au găsit cele mai multe apartamente noi la vânzare în 2024, potrivit economica.net.
Pipera, București: 2.732 apartamente (2.306 euro/mp)
Berceni, București: 2.699 apartamente (1.286 euro/mp)
Theodor Pallady, București: 2.340 apartamente (1.372 euro/mp)
Militari, București: 1.913 apartamente (1.222 euro/mp)
Tractorul, Brașov: 1.582 apartamente (2.143 euro/mp)
Băneasa, București: 1.308 apartamente (2.329 euro/mp)
Titan, București: 1.218 apartamente (1.536 euro/mp)
Brâncoveanu, București: 1.195 apartamente (1.325 euro/mp)
Aviației, București: 1.059 apartamente (2.800 euro/mp)
Bucureștii Noi, București: 1.048 apartamente (2.000 euro/mp)