Brașov. „Fuga Lolelor” la Cincu. Pocnesc din bice, sună din clopoţei, şi se opresc la porţile localnicilor care îi aşteaptă cu gogoşi, pâine cu untură

Last Updated on ianuarie 22, 2025 Brașov. „Fuga Lolelor” la Cincu. Pocnesc din bice, sună din clopoţei, şi se opresc la porţile localnicilor care îi aşteaptă cu gogoşi, pâine cu untură 1

Sunteți invitați la o sărbătoare tradițională. Vechiul obicei săsesc „Fuga Lolelor” va avea loc şi în acest an în comuna Cincu, din judeţul Braşov, pe data de 8 februarie. Tradiţia, păstrată cu sfinţenie în trecut de saşii locului, a fost reînviată în localitate în anul 2017.

Acum, zeci de Cincani, costumaţi în lole, vor ieşi pe străzi şi, după ce vor face un program satiric în remorca unui tractor în faţa Primăriei, vor merge prin sat să alunge iarna şi duhurile rele, scrie bzb.ro.

Pe străzi, lolele, ale căror costume, măşti şi bice sunt realizate de oamenii din Cincu, fac un adevărat spectacol: pocnesc din bice, sună din clopoţei, şi se opresc la porţile localnicilor care îi aşteaptă cu gogoşi, pâine cu untură, vin, suc, cafea sau ţuică.

Brașov. „Fuga Lolelor” la Cincu. Pocnesc din bice, sună din clopoţei, şi se opresc la porţile localnicilor care îi aşteaptă cu gogoşi, pâine cu untură 2 Brașov. „Fuga Lolelor” la Cincu. Pocnesc din bice, sună din clopoţei, şi se opresc la porţile localnicilor care îi aşteaptă cu gogoşi, pâine cu untură 3

Lolele sunt personaje mascate înfricoşătoare, cu costum făcut din cârpe negre, cu mască pictată şi cu o coadă drăcească împletită din cânepă, iar ritualul lor este foarte zgomotos tocmai pentru a fugări spiritele rele.
Ziua lolelor se va încheia cu un bal la căminul cultural din comună.

Fuga Lolelor are şi un scop, pe lângă amuzamentul celor prezenţi: alungă iarna şi spiritele rele, de aceea se şi organizează spre final de iarnă de fiecare dată. Lolele sunt personaje mascate înfricoşătoare, cu costum făcut din cârpe negre, cu mască pictată şi cu coadă drăcească împletită din cânepă, iar ritualul lor face un zgomot infernal ca să sperie spiritele.

Pentru că oamenii de sub mască nu pot fi identificaţi, ei poartă nişte numere. Dacă cineva este indisciplinat, este găsit imediat pe baza numărului, iar în anul următor nu mai intră în lole.

Tradiţia există de peste 300 de ani în comunitatea săsească, dar se mai ţine în prezent doar în două localităţi: Agnita (jud. Sibiu) şi Cincu (jud. Braşov). Pe vremuri în lole nu se puteau costuma decât saşii, dar pentru că aceştia au luat calea Germaniei după ’90, sunt acceptaţi spre continuarea obiceiului şi românii. De exemplu, în comunitatea de la Cincu existau pe vremuri 800 de saşi, astăzi mai sunt doar câteva familii, scrie Salut Fagaras.

Previous Story

(Video) „Efectiv am tras s-o prind, ea se ţinea de volan”. Momentul în care o femeie fură o mașină chiar din fața proprietarului. A condus câțiva km și apoi s-a răsturnat cu ea