Bolojan vrea „să concedieze” şi maşinile Senatului. Salariile funcționarilor din Senat, revoltaţi de concedieri. Au și pensii speciale de 6.100 lei în medie

Last Updated on ianuarie 22, 2025 Bolojan vrea "să concedieze" şi maşinile Senatului. Salariile funcționarilor din Senat, revoltaţi de concedieri. Au și pensii speciale de 6.100 lei în medie 1
Noul preşedinte al Senatului a fost huiduit pe holuri de angajații din parlament după ce le-a spus că vrea să concedieze 200 dintre ei. Liberalul Ilie Bolojan, care a folosit aceeaşi metodă şi când era primar la Oradea, i-a anunţat că vrea să cureţe instituţia de angajări pe pile şi de funcţionari care nu fac nimic. Oamenii ameninţă acum că vor bloca activitatea Parlamentului în semn de protest.

Angajații Senatului au luat foc când au aflat că aproape 180 dintre ei vor rămâne fără loc de muncă. Un memorandum propus de Ilie Bolojan și adoptat de conducerea Senatului prevede că din aproape 800 de posturi vor rămâne doar 618. Camera superioară a Parlamentului are 18 direcții, fiecare cu șeful ei, și patru secretari generali adjuncți. Funcționarii vor fi obligați să susțină concursuri pentru postul pe care îl ocupă. Doar cei cu rezultate bune își vor salva serviciul.

Același memorandum prevede reducerea cu 20% a numărului de mașini senatoriale și a consumului de carburant. „Sinecurile politice se vor încheia! Îmi pare rău! Asta e situația! Accept orice discuție. Dar dacă credeți că veți schimba ceva în felul acesta, nu se va întâmpla! Vor fi concursuri corecte”, a declarat Bolojan. „Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine cu asemenea atitudine!„, a spus liderul PNL, flancat de angajați revoltați, conform Observator Tv.

Cristina Ionela Tărtăță a fost secretar de stat în Ministerul Turismului, membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat ROMATSA și a candidat pentru PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Acum este consilier la Comisia de Transporturi din Senat, iar anul trecut a încasat de la Senat aproape 100.000 de lei.

Banii care ne intră în buzunar sunt 6.000 de lei. Cu tot cu sporuri! Cu orice, da? 6.000 de lei este media, pentru că sunt și salarii mai mici. 5.000, 5.000 și ceva. Dar rostogolim informația că noi trăim ca niște nababi. Întotdeauna consilierul parlamentar, funcționarul parlamentar a fost demonizat„, a spus Cristina Ionela Tărtăță.

În plus, potrivit declarației de avere, Cristina Tărtăță deține un automobil marcă de lux și două apartamente în București, ceasuri și bijuterii în valoare de 25.000 de euro. „Să nu mai aveți impresia, presa să nu mai aibă impresia că noi trăim pe niște salarii regale. Și că se mănâncă ieftin aici. Vă invităm la restaurant. Veniți să vedeți cât costă, da? Vi se pare că puteți cu 5-6.000 de lei să întrețineți și un copil minim?”, a spus femeia.

Datele de pe site-ul Senatului arată că secretarul general câștigă aproape 25.000 de lei brut pe lună. Un director din Senat încasează peste 17.000 de lei brut, un șef de serviciu – aproape 16.000, iar un consilier parlamentar – 10.000 de lei brut. La aceste salarii se adaugă sporul de muncă în condiții vătămătoare, care ajunge până la 1.500 de lei pe lună. Cele mai mici salarii le au șoferii și muncitorii necalificați – în jur de 7.000 de lei plus sporuri de până la 700 de lei.

Se pregătește o triplă comasare neașteptată: după Parlament, începe reforma și în instituțiile de stat. „Bolojan vrea ca în Germania”

Guvernul intenționează să comaseze ANRE, ANCOM și Consiliul Concurenței, au confirmat pentru HotNews oameni din conducerea acestor trei instituții publice.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va fi comasată cu alte autorități, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. Prima variantă este ca ANRE să fie comasată cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și cu Consiliul Concurenței, au confirmat doi dintre șefii acestor instituții, într-un dialog cu jurnaliștii, sub condiția confidențialității.

Modelul ANRE + ANCOM e întâlnit în UE la nemți. „Bolojan vrea ca în Germania”, a spus unul dintre șefii instituțiilor.

Planul e să se meargă mai departe și să se facă o triplă comasare ANRE + ANCOM + Consiliul Concurenței. Pentru aceste schimbări de design în aparatul public, Guvernul se inspiră după modelul folosit în Spania și Țările de Jos. În ambele țări, autoritatea pentru concurență funcționează sub aceeași umbrelă cu cea din energie.

Previous Story

Brașov. Se deschide hipermarketul „La Cocoș”. „Oferă clienţilor posibilitatea de a beneficia de preţuri diferenţiate în funcţie de cantitatea cumpărată”

Next Story

Video Brașov. Parcarea de tip „park and ride” din Bartolomeu. Șantierul este un „furnicar”