Last Updated on ianuarie 6, 2025
Șoferii caută soluții pentru blocajele mari de pe DN 1 și propun ca autostrada Brașov – București să fie mutată prin Dâmbovița sau chiar Buzău, în condițiile în care autostrada prin Prahova este și va fi blocată din cauza costurilor uriașe.
„Pe principiul IQ mic, idei năstrușnice, vin și eu cu o idee proaspătă. Dacă tot s-au bătut în cuie A1, A8 și A7, de ce să nu mutam A13 la Buzău? În loc de două treceri, una Ploiești – Brașov și una Brașov – Bacău, facem doar Brașov – Buzău și gata”, spune un pasionat de infrastructură pe forumul PeUndeMerg.ro al Asociației Pro Infrastructură, conform Economica.net,
De altfel, în perioada vacanței de iarnă, când DN1 a devenit neîncăpător, durata medie a unei călătorii pe Valea Prahovei către Brașov (4 ore și 23 minute) era aproape la fel precum cea via Buzău (4 ore și 34 minute), potrivit datelor Google Maps.
Un alt pasionat de infrastructură vede un traseu optim prin Dâmbovița și estimează că actualul contract pentru studiul de fezabilitate prin Valea Prahovei va fi reziliat.
„După rezilierea contractului cu Consitrans sper să se ia în considerare traseul prin Târgoviște. Revine CNIR-ului sarcina să refacă studiul geo doar la nord de Sinaia, cu prioritate. Apoi, într-o a doua etapă, Sinaia – Fieni”, spune susținătorul variantei prin Dâmbovița.
În replică, alți utilizatori ai forumului consideră că traseul prin Târgoviște e „cea mai proastă” soluție. „Te duce doar până înainte de Sinaia”, scrie un utilizator.
Altul argumentează că nu este o soluție bună pentru că, „după Pucioasa, din motive de relief și posibilități de mediu, nu ai ca alternativă decât DN-ul ăla șubred până la cota 1000. Iar soluția ar fi un tunel mega lung (9-10 km), cât să treacă și pe sub toată Sinaia până după Cumpătu. Un tunel prin niște dealuri în care săpatul e o aventură mult mai mare decât ce are Porr la Tigveni”, explică acesta.
Un alt pasionat de infrastructură a venit la rândul său cu alternativa proprie la aglomerația de pe Valea Prahovei. „Arunc și eu o idee „de iarnă”: strict pe bucata Ploiești – Comarnic, nu ar fi mai ieftin să mutam DN-ul și să folosim traseul actualului DN (cu o soluție la Bănești) pentru A3?”, întreabă susținătorul variantei transformării DN1 în autostradă între localitățile menționate.
La rândul său, Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură, subliniază că studiul de fezabilitate pentru A3 Ploiești – Brașov trebuia să fie finalizat deja.
„Parcă în martie sau aprilie 2021 s-a semnat SF+PT. Trebuia să fie gata. Dar nici forajele geo pe zona montană nu au început. Între timp, „asociațiile” urlă că nu e gata A8 montan. Asta e România, astea sunt prioritățile, astea sunt vremurile. Se va face și CoBra (Comarnic – Brașov – n.r.), cândva, fiind ‘for fun’, ” transmite ironic reprezentantul API.
Autostrada Comarnic-Brașov, poveste fără sfârșit / Grindeanu: Costă foarte mult, în jur de vreo 4 miliarde de euro
”E o autostradă care costă foarte mult, costă în jur de vreo 4 miliarde. Am încercat, am ajuns mai jos un pic, fiindcă pe 160 de kilometri de autostradă să plăteşti vreo 4 miliarde de euro e un pic cam mult.
Eu sper să se termine studiul de fezabilitate la această autostradă în 2025 şi să se intre în zona de execuţie, în licitaţie, bineînţeles, proiectare şi execuţie în anul viitor. Nu pot să vă spun, dinainte, cu ce oferte vor veni cei care vor să construiască. V-aş minţi dacă v-aş spune aşa ceva”, a spus recent ministrul, conform G4Media.