Last Updated on decembrie 9, 2024
Lipsa de ocupație, plictiseala îi face pe copii să ia decizii care le pot afecta sănătatea. Trei băieţi, cu vârste între 10 şi 12 ani, au ajuns la spital după ce mai multe pocnitori le-au explodat în faţă. Unul dintre ei s-a ales chiar cu răni grave. Alți zeci de copii au mers la urgențe cu fracturi după „Superman Challenge”.
Incidentul a avut loc duminică seara, iar din primele verificări efectuate la faţa locului cei trei copii se aflau în centrul oraşului şi se jucau cu petardele.
Potrivit surselor din anchetă, aceştia nu erau supravegheaţi de niciun adult în momentul în care ar fi adunat mai multe petarde şi le-ar fi aprins pe toate la un loc, moment în care s-a şi produs explozia rănindu-i pe cei trei copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.
Minorii s-au ales cu diferite leziuni şi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Slatina pentru a primi îngrijiri medicale, scrie Observator. Ulterior, unul dintre ei, care a suferit răni mai grave a fost transportat la spitalul din Craiova, este vorba de arsuri la nivelul mâinii, feţei, dar şi de un traumatism ocular. În urma incidentului, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare din culpă.
Zeci de copii răniți după „Superman Challenge”
Reprezentanții mai multor spitale din toată țara au anunțat că au primit adolescenți cu mâini și picioare rupte, relatează stirileprotv.ro. De exemplu, un pacient în vârstă de 13 ani are o fractură de ambe oase de antebraț, treime medie, fractură subcapitală de humerus, spun medicii.
Totul începe cu un joc stupid în care copiii se filmează în timp ce sar unii în brațele celorlalți. Doar că uneori nu se prind ori se împing, cad și ajung la spital. Atunci când e vorba de intervenții chirurgicale, lucrurile se pot complica. O fractură se vindecă într-un an, scrie viata-libera.ro.
La Spitalul „Grigore Alexandrescu” au ajuns în doar două zile 36 de copii. Șapte au rămas internați, iar șase au fost deja operați. Medicii spun că în mare pare este vorba de fete. Alți șapte au fost îngrijiți la „Marie Curie”, doi la spitalul din Bistrița, trei la Arad și unul în Botoșani. Cazuri de copii răniți, unii chiar grav, după provocarea „Superman Challenge” s-au înregistrat și la Spitalul de Copii din Galați, potrivit unor surse din interior.
Copiii joacă provocarea TikTok chiar în sălile de clasă, în timpul pauzelor. Profesorii se alătură medicilor care atrag atenția asupra acestui fenomen periculos. Pe grupurile de WhatsApp le-au transmis mesaje prin care le recomandă să supravegheze mai atent aplicațiile pe care le au copiii pe telefoane și să le explice că acest joc este extrem de periculos.
14 copii spitalizat la Iași cu multiple fracturi
În Iași, în doar trei zile, 14 copii au ajuns la Spitalul Sfânta Maria cu diverse traumatisme și fracturi ale membrelor. Și aceștia au răspuns aceleiași provocări de pe rețeaua TikTok. Trei dintre minori au necesitat internare.
”În ultimele 3 zile, în serviciul de urgență a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași s-au prezentat 14 pacienți cu vârste între 12 și, respectiv, 14 ani, pacienți care aveau traume la nivelul membrelor superioare sau membrelor inferioare, ca urmare a unei provocări din mediul online.
Din acești pacienți, trei au necesitat internare în spital, fiind cu traumatisme care aveau nevoie de intervenție chirurgicală”, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului din Iași, Cătălina Ionescu, conform RadioIași.
Medicii atrag atenţia asupra pericolului privind provocarea Superman, populară pe TikTok
Medicii de la Spitalul Clinic CF Timişoara atrag atenţia, într-o postare pe pagina de Facebook, asupra pericolului privind provocarea Superman, populară în rândul tinerilor, mai ales pe TikTok, scrie Stirile Pro Tv.
Specialiştii spun că în cazul unei căderi pe spate se poate ajunge chiar şi la paralizie.
”Provocarea Superman a devenit un fenomen care a captat atenţia tinerilor. Promovată prin intermediul unei platforme de social media, această implică simularea „zborului” lui Superman, în care un adolescent se aruncă pe braţele întinse ale unor colegi. Nu de puţine ori, participanţii se aleg cu fracturi.
Copiii pot încerca instinctiv să atenueze căderea folosindu-şi mâinile, ceea ce duce la fracturi ale oaselor lungi, cum ar fi radiusul, ulnă (antebraţ) sau tibia. Aceste fracturi pot necesită imobilizare pe termen lung sau chiar o intervenţie chirurgicală”, au precizat medicii de la Spitalul Clinic CF Timişoara.
Căderea în timpul acestei provocări poate duce chiar şi la paralizie.
”Impactul lateral sau căderile pe umăr pot provoca fracturi ale claviculei. Acestea pot afecta mobilitatea braţului şi necesită timp îndelungat pentru recuperare. În cazul unei căderi pe spate sau pe gât, se pot produce compresii sau fracturi ale coloanei vertebrale. În cazurile severe, pot apărea leziuni ale măduvei spinării, cu risc de paralizie. Fracturi craniene.
În cazul unor căderi în cap pot apărea hematoame intracraniene, contuzii cerebrale sau sângerări interne, care necesită o intervenţie medicală de urgenţă. Fracturi dentare sau ale maxilarului. În cazul acestora pot apărea, pe lângă durere, şi dificultăţi de alimentaţie şi vorbire. Mai mult, în cazul fracturilor deschise, exist risc de infecţie la nivelul osului, osteomielită. Fracturile netratate corespunzător pot afecta creşterea şi dezvoltarea oaselor la copii”, mai precizează medicii.