Last Updated on decembrie 27, 2024
După ce, vechiul premier, Marcel Ciolacu, a promis majorări de pensii și salarii, noul premier, Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie să repare greșelile fostului premier, astfel că va anula creșterile de salarii și pensii. Scapă doar pensionarii speciali, la ce bani primesc, nu se simte criza.
Cu câteva zile înainte de finele anului, liderii coaliției de guvernare și miniștrii s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a stabili cum vor fi reduse cheltuielile bugetare în 2025.
PSD, PNL și UDMR au pe masă un proiect de ordonanță de urgență care prevede de la înghețarea salariilor la stat și a pensiilor, până la eliminarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în sectorul bugetar.
Altele se referă la reduceri de indemnizații, atât pentru demnitari, cât și pentru angajații care intră în concediu medical.
Pensiile vor fi înghețate
Același plan a fost gândit și pentru pensii, care vor fi înghețate la nivelul de acum, ordonanța menționând că valoarea punctului de referință rămâne la 81 de lei și în 2025.
În privința indemnizațiilor demnitarilor, categorie în care intră miniștrii, premierul, șefii Senatului și Camerei Deputaților, dar și președintele – ordonanța prevede că vor fi menținute la nivelul din decembrie 2024.
Plafonate la nivelul lunii decembrie 2024 sunt și sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele şi alte beneficii acordate în sectorul bugetar.
Fără vouchere de vacanță
Mai mult, angajații de la stat ar urma să nu mai primească vouchere de vacanță și tichete de masă.
TRAIAN BĂDULESCU, purtător de cuvânt ANAT, citat de TVR: Pierd foarte mult stațiunile balneoclimaterice. Pierde turismul rural, pierd stațiunile montane. Hotelurile pot beneficia de mai multe investiții datorită acestor vouchere și să nu uităm și segmentul social, 16% din deținătorii de vouchere au călătorit pentru prima oară după mulți ani în România.
Ordonanța menționează o altă măsură folosită de guvern și până acum – blocarea angajărilor la stat. Vor fi si unele exceptii, de pilda in Educatie, dar cu încadrarea in bugetul pentru salarii.
Pe de altă parte, sunt suspendate primele didactice de 1500 de lei pentru profesori, respectiv de 500 pentru personalul auxiliar.
Același act normativ pregătit de Guvern prevede că orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber, nu cu bani.
O altă reglementare se referă la reducerea indemnizației acordate pentru concediul medical.
Asta înseamnă că suma acordată va scădea de la 75% în prezent, la 65% din salariu.
MIRCEA BURLACU, vicepreşedinte BNS: Nemulțumirea va escalada, oamenii vor fi puși în situația să le scadă drastic puterea de cumpărare, să nu poată să-și acopere cheltuielile pe care le au. În condițiile date, de aici și până la protest nu trebuie decât o scânteie.
Reduceri mai mici pentru transportul studenților
Sunt în plan și reducerea facilităților pentru studenți. La biletele cu trenul, ar putea să fie acordată reducerea de 90% din preț doar pentru traseul acasă-facultate.
În rest, la autobuz ori metrou, ei ar putea beneficia doar de o reducere de 50%, în loc de 90% acum.
Românii vor plăti mai mult la pompă în 2025, după creșterea accizelor la carburanți
Prețul benzinei va crește cu 0,17 RON pe litru, iar al motorinei cu 0,16 RON. Aceste majorări vin în condițiile în care acciza la carburanți va crește cu puțin peste 6% la începutul anului, scrie Stirile Pro TV.
Ce înseamnă acest lucru? Gândiți-vă că un șofer care are mașina pe benzină la un plin de 50l va plăti cu 8,5 lei mai mult, iar în cazul motorinei costul va crește cu 8 lei, după creșterea programată la începutul anului.
O nouă majorare va avea loc la începutul verii, așadar, la 1 iulie. Având în vedere aceste scumpiri, transportatorii vor primi în continuare ajutor de stat de 0,20 RON pe litru.
Evident, aceste majorări vor conduce la scumpiri în lanț și asta în condițiile în care România este campioană la inflație în Uniunea Europeană. Potrivit ultimelor date Eurostat, rata anuală a inflației a depășit pragul de 5% în țara noastră, dublu față de media Uniunii Europene.