Last Updated on decembrie 2, 2024
CFR Călători anunță că va opera zilnic, în media, peste 1.000 de trenuri în perioada decembrie 2024-decembrie 2025. Noul mers al trenurilor va intra în vigoare din 15 decembrie.
CFR Călători a introdus în circulație 4 trenuri noi București Nord – Brașov. Acestea sunt formate din rama electrică RE-IR Alstom Coradia Stream, alocată pentru exploatare operatorului național de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Cele 4 trenuri noi IR proiectate pentru circulația în acest mers de tren nou sunt:
1 IR 16001 Bucureşti Nord (06.31) Brașov (08.59) 2h 28m
2 IR 16002 Brașov (10.25) Bucureşti Nord (12.58) 2h 33m
3 IR 16003 Bucureşti Nord (13.22) Brașov (16.00) 2h 38m
4 IR 16004 Brașov (16.27) Bucureşti Nord (19.00) 2h 33m.
Pentru a răspunde mai bine cerințelor și pentru menținerea relațiilor internaționale ce leagă principalele orașe din România cu Europa, circulă:
Trenul internațional IR 72 „Traianus”, în relația Craiova – Budapesta Keleti
Trenul internațional IR 73 „Traianus”, în relația Budapesta Keleti – Craiova
În condițiile demarării lucrărilor de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, pentru preluarea călătorilor în perioada sezonului estival din stațiile Cluj Napoca, Sighișoara, Câmpia Turzii, Copșa Mică, CFR Călători introduce în circulație trenurile IR sezoniere 1947/1948 în relația Cluj Napoca – Brașov și retur, ramuri la trenurile IR sezoniere 1941/1942 în stația Brașov.
În sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța – Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.
Ce este diferit la noul tren
Arată și miroase a nou – Într-o țară unde vagoanele, automotoarele și locomotivele au o vârstă medie de 40 de ani, un tren care arată a nou este o apariție rară. Podeaua este de culoarea lemnului, scaunele sunt albastre, este multă lumină în tren. În plus, noaptea este afișaj electronic pe exterior cu numărul trenului și direcția, iar numărul vagonului este scris mare și clar, conform Hotnews.
Este foarte silențios la rulare – Viteza medie a trenurilor românești de pasageri este 45 km/h și sunt multe zone cu restricții de 30 km/h. În trenul Alstom Coradia se aude mult mai puțin zgomotul de rulare, atât la viteze de peste 100 km/h, cât și la viteze mici, pe porțiuni de linie ce au nevoie de modernizare. Fiind un tren bine izolat și antifonat se aud mult mai puțin țăcăniturile pe care le auzi, spre exemplu, între Predeal și Brașov la un tren vechi. Concluzia este că auzi mai bine când discuți cu cineva în timpul călătoriei.
Toaleta arată bine – Unul dintre momentele neplăcute când mergi cu trenul în România este mersul la WC, mai ales în automotoarele vechi unde sunt multe suprafețe îngălbenite și ruginite, să nu mai vorbim despre miros.
Scaunele sunt comode pentru călătorii de 2-3 ore, însă când trenurile vor circula spre Timișoara și vor face peste zece ore, nu va fi deloc plăcut. Dacă stați față în față cu cineva și sunteți mai înalt, s-ar putea să nu fie suficient spațiul pentru picioare. Un alt minus este că nu există spații pentru biciclete.