Last Updated on decembrie 18, 2024
USR a decis astăzi să nu intre în Coaliția de Guvernare. PSD și PNL nu au înțeles votul de la prezidențiale, nu țin cont de cererile celor de la USR și vor să crească taxele. După 4 ani de guvernare PSD-PNL, lui Marcel Ciolacu i se pare normal să crească taxele nu să renunțe la funcția de premier. Avantaj Călin Georgescu.
USR și Elena Lasconi cer demisia președintelui Klaus Iohannis în ziua în care i se încheie mandatul, pe 21 decembrie 2024, și dă ultimatum până luni coaliției pentru acceptarea unor măsuri între care: adoptarea bugetului, demiterea șefului AEP și a șefilor serviciilor. Și Călin Georgescu i-a cerut demisia lui Klaus Iohannis.
„Ei nu au înțeles nimic din votul românilor. Am venit cu opt puncte azi care practic se regăsesc și în programul de guvernare. În tot acest timp în care am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor. Nu poți să promiți dacă nu ai bani”, a anunțat Lasconi, conform RTV.
Cele opt puncte anunțate de liderul USR sunt adoptarea bugetului în Parlament până luni; demiterea președintelui AEP; comisie de anchetă privind anularea alegerilor și influențele străine și demiterea șefilor serviciilor secrete, precum și constituirea unui grup de lucru pentru legislația serviciilor pentru a asigura un control civil;
depolitizarea CCR; OUG imediată pentru măsuri fiscale pentru anul viitor; toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Iohannis la data încetării mandatului; alegerea președintelui Senatului care să devină președinte interimar până la alegerile prezidențial și organizarea referendumului pentru fără penali în funcții publice.
Iohannis: Cum să plec dacă Constituția îmi spune că nu pot pleca? Dacă aș pleca, aș pleca prin demisie. E posibil și acest lucru, dar doar pentru un interes public major care altfel nu se poate rezolva
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că nu poate să plece din funcție, pentru că nu îi permite Constituția, dar că acest lucru s-ar putea face prin demisie.
„Constituția noastră e foarte clară, prevăzută expres în articolul 82. Nu e o ingerință din partea mea, ci este articol din Constituție. CCR nu mi-a prelungit mie mandatul, CCR a subliniat că există acest articol și se aplică. CCR a spus: atenție, e lege și legea se aplică”, a declarat Klaus Iohannis întrebat dacă rămâne în funcția de președinte până la alegerile prezidențiale de anul viitor, având în vedere că mandatul său se încheie în 21 decembrie.
„Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spune că nu pot pleca? Dacă aș pleca, aș pleca prin demisie. Sigur, e posibil și acest lucru, dar nu aș face asta decât pentru un interes public major care altfel nu se poate rezolva”, a susținut Iohannis, conform G4Media.
El a mai spus că alegerile ar trebui organizate destul de repede. „O tergiversare nu va ajuta. Sper să se formeze cât mai rapid posibil noul guvern și să se clarifice această chestiune”, a adăugat Iohannis.
SURSE USR este out de la guvernare: Deja se negociază funcțiile fără a-i lua în considerare
Liderii coaliției pro europene se reorganizează din mers, asta după ce liderii USR au dat semnale tot mai clare că nu mai vor să intre la guvernare. Conform surselor noastre, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale pregătesc o coaliție de guvernare și negociază funcțiile fără a-i mai lua în considerare pe cei de la USR, scrie stiripesurse.ro.
În noua configurație politică, PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Naționale vor avea o majoritate extrem de fragilă în Parlament. La Senat majoritatea va fi asigurată la un singur vot, în timp ce la Camera Deputaților vor avea o majoritate de 10 voturi.