În ce condiții poate fi prelungit mandatul lui Klaus Iohannis. Mandatul expiră în 21 decembrie

Last Updated on decembrie 6, 2024 În ce condiții poate fi prelungit mandatul lui Klaus Iohannis. Mandatul expiră în 21 decembrie 1

CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale și reluarea procesului electoral de la zero. Noile alegeri ar urma să fie organizate abia în 2025, în condițiile în care mandatul președintelui în funcție Klaus Iohannis va expira la 21 decembrie 2024.

Conform Constituției României, există trei situații în care poate fi prelungit mandatul președintelui:
► Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
► Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
► Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Durata mandatului de Preşedinte este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului în faţa Parlamentului, până la depunerea jurământului de către Preşedintele nou ales. Aceeaşi persoană poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României cel mult două mandate, acestea putând fi chiar şi succesive, scrie Stirile Pro tv.

Mandatul începe la momentul depunerii jurământului de către persoana aleasă în această funcţie, şi nu de la momentul alegerii, şi se încheie la trecerea a exact 5 ani de la data depunerii jurământului. Astfel că, la stabilirea datei alegerii unui nou Preşedinte, trebuie avut în vedere să nu se depăşească această perioadă de 5 ani, decât, eventual, cu perioada necesară desfăşurării acestor noi alegeri.

Pentru a nu se crea o situaţie de vacanţă a funcţiei de Preşedinte, între perioada expirării vechiului mandat şi începerea exercitării noului mandat, textul constituţional al art. 83 din Constituţie a prevăzut prelungirea mandatului până la depunerea jurământului de către Preşedintele nou ales. Legea precizează clar situaţiile în care mandatul Preşedintelui poate fi prelungit.

Augustin Zegrean, fost judecător al CCR, a explicat că, odată cu anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, sigura variantă posibilă este ca mandatul actualului șef al statului să fie prelungit.

Dacă se ajunge la situația aceea despre care s-a vorbit, atunci este o situație de urgență, dacă președintele pleacă, Parlamentul nu este constituit, nu poți să lași țara așa de izbeliște. Mandatul președintelui poate fi prelungit în stare de urgență, în stare de asediu.

Și atunci președintele va rămâne în continuare în funcție până când noul Parlament își alege președinții celor două camere, astfel încât unul dintre ei poate să țină locul președintului dacă a expirat mandatul, în ordinea asta: președintele Senatului sau președintele Camerei Deputaților‘, a spus Zegrean, într-o intervenție la Digi 24, conform Viva.

Previous Story

Ce se întâmplă după anularea alegerilor prezidențiale. Explicația CCR

Next Story

Klaus Iohannis a anunțat ce va face după anularea alegerilor. „Ce fac eu?”