Călin Georgescu, lovituri de la Biserica Ortodoxă Română, CSAT și Marcel Ciolacu. Ce a descoperit SRI despre rețeaua Călin Georgescu

Last Updated on decembrie 4, 2024 Călin Georgescu, lovituri de la Biserica Ortodoxă Română, CSAT și Marcel Ciolacu. Ce a descoperit SRI despre rețeaua Călin Georgescu 1

Călin Georgescu a primit astăzi 3 lovituri de la Biserica Ortodoxă Română, CSAT și Marcel Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seară, că o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Am luat act de declasificarea documentelor CSAT care arată că în campania electorală a domnului Călin Georgescu au fost folosite finanțări externe nedeclarate de către acesta și că există tipare de lucru ce arată implicarea unor actori statali!

Nu am putut să vorbesc public despre aceste documente pentru că am respectat legea. Însă, un fapt este cert: în competiția electorală, am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal. Sper ca, pe baza dovezilor publicate azi, autoritățile statului să-și facă treaba, iar toți cei vinovați să plătească!

În fața acestei realități, o voi sprijini pe doamna Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Am demarat deja construcția unei majorități parlamentare și guvernamentale pro-europene, care să o susțină pe doamna Elena Lasconi la votul de pe 8 decembrie

Trebuie să depășim valul de ură care ne macină de 20 de ani și să ne concentrăm, împreună, pe un mare obiectiv national – continuarea traseului de dezvoltare europeană a României!

Asta așteaptă de la noi atât românii care trăiesc în țară, cât și cei care trăiesc în Occident și care ne-au transmis, prin votul lor recent, că trebuie să continuăm să clădim un stat puternic și demn, capabil să se bată pentru drepturile românilor, oriunde locuiesc aceștia în lume!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook, potrivit Stirile Pro Tv.

Biserica Ortodoxă Română își anunță ”angajamentul ferm față de apartenența României la UE” și le cere preoților să nu facă partizanat politic
Biserica Ortodoxă Română și-a reafirmat miercuri ”angajamentul ferm față de apartenența României la Uniunea Europeană”, despre care spune că este ”spațiu al prosperității și cooperării între popoarele Europei, ai cărei părinți fondatori au fost profund ancorați în creștinism”. Patriarhia le-a cerut preoților și călugărilor să nu facă partizanat politic, potrivit unui comunicat al biroului de presă. Reacția Patriarhiei a venit după ce presa a scris pe larg despre cazuri de preoți și călugări care au făcut campanie politică pro-Călin Georgescu și anti-Elena Lasconi, scrie G4Media.

Libertate responsabilă și pace socială în alegerile prezidențiale. Biserica Ortodoxă Română nu este indiferentă față de prezentul și viitorul României, ci apără și promovează în societate valorile credinței creștine și ale democrației europene, spre binele poporului român.

În acest sens, în calitate de prim semnatar al „Declarației cultelor pentru integrarea României în Uniunea Europeană” din 16 mai 2000, Biserica Ortodoxă Română reafirmă angajamentul ferm față de apartenența României la Uniunea Europeană, spațiu al prosperității și cooperării între popoarele Europei, ai cărei părinți fondatori au fost profund ancorați în creștinism.

Întrucât, potrivit articolului 7 alineatul 1 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, cultele sunt „factori ai păcii sociale”, Sfântul Sinod a hotărât, în mod repetat, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare). Astfel, Biserica Ortodoxă Română îşi afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, în mod similar cu Armata Română.

Opțiunea electorală a clericilor trebuie să fie exprimată doar prin votul personal secret, și nu prin partizanat politic, așa cum cadrelor militare în activitate le este interzis să își exprime în public opinii politice, să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat pentru funcții publice.

În concluzie, poporul român are nevoie, în acelaşi timp, de libertate şi de unitate, de prosperitate şi de stabilitate.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

DOCUMENTE desecretizate de CSAT. Rețeaua Călin Georgescu, coordonată de „un actor statal”. Serverele de alegeri au fost atacate
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea documentelor prezentate de serviciile de informații în ședința CSAT, în legătură cu campania lui Călin Georgescu. Documentele arată rețeaua uriașă de conturi de TikTok care a fost activată cu 2 săptămâni înainte de alegeri, precum și finanțatorii și susținătorii lui Georgescu. De asemenea, din documente aflăm despre implicațiile Federației Ruse, precum și despre atacuri cibernetice ale unor „actori statali”. Unii dintre susținătorii campaniei implicați în promovarea și cumpărarea de voturi sunt exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti NATO sau împotriva Ucrainei, se arată în documente.

Ce a descoperit SRI despre rețeaua Călin Georgescu
Potrivit documentelor prezentate de SRI, activitatea de promovare masivă a lui Călin Georgescu a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ continuț electoral, atât cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cât și prin promovare plătită.

1. Reteaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin GEORGESCU a fost formată inițial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ.

S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format inițial rețeaua de susținere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă.

Prezintă o importanță deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți).

2. Activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, respectiv la nivelul aplicației de mesagerie instantă Telegram.
A fost identificat canalul de Telegram Propagator – implică-te și tu, Renașterea României, Hrană Apă Energie (@propagatorcg), care are rol de a coordona alți utilizatori cu privire la postările și conținutul video distribuit.

Abonatii@propagatorcg au primit instrucțiuni clare privind modalitatea de acțiune a conturilor, recomandări privind comportamentul utilizatorilor la nivelul TikTok, respectiv mesajele care ar fi urmat să fie promovate sau distribuite, în sensul includerii unor emoji special alese și a numelui candidatului pentru a exploata algoritmii TikTok.

Acestea erau pregătite anterior si încărcate instant în cadrul TikTok. Astfel, la nivelul unor grupuri dedicate de Telegram au fost identificate postări care incurajau urmăritorii să posteze anumite etichete predefinite (,#CG”, „#diaspora”, „#calingeorgescu”), să distribuie anumite videoclipuri postate pe grupuri, respectiv indicații pentru eludarea mecanismelor de verificare ale platformei TikTok (înregistrarea ecranelor și modificarea conținutului pentru a fi percepute de platformă drept conținut original).

În 24.11.2024,@propagatorcg avea 1.088 abonați, iar la 01.12.2024 acesta avea 5.005 utilizatori, cu o creștere de 603 membri față de ziua anterioară.

Prima sesizare a TikTok cu privire la faptul că se desfäsoarã o campanie de promovare a lui Călin Georgescu a avut loc în 2020, iar, în anul 2021, a fost raportat de aceștia (cel mai probabil către conducerea TIK TOK) ca fiind o activitate suspectă.

Concluziile analizei actuale relevă următoarele:
• au fost identificate canale de Telegram și Discord unde se discută cum să se coordoneze și să evite blocarea pe platformă, astfel că nu s-a identificat o legătură directă între multiplele conturi de TikTok utilizate în promovarea lui Călin Georgescu, dat fiind că activitatea era desfăsurată din geolocatii multiple;
• activitatea conturilor ar fi fost coordonatã de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru „rostogolirea” mesajelor pe platformă;
• nu folosește ferme de boți pe platformă, ci operează mai discret din afară, ca să nu încalce politicile de utilizare a platformei;
• cei implicati în campania de promovare a celui în cauză dovedesc o cunoaștere foarte bună a politicilor de securitate ale TikTok, având și know-how-ul necesar pentru eludarea acestora;
• în spate este o firmă foarte bună de digital marketing;
• conturile care l-au promovat pe Călin Georgescu pe TikTok au diseminat mesaje identice, fără să existe coordonare pe platformă (nu au fost decelate amprente digitale care sã conecteze dispozitivele utilizate).

Creșterea conturilor nu a fost organică (similară unor evenimente virale natural), astfel că TikTok apreciază că, practic, sunt voluntari coordonați.

Cine sunt finanțatorii
Potrivit SRI, candidatul Călin GEORGESCU a declarat la autoritatea electorală română (AEP) 0 lei buget de campanie electorală, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia.

Datele deținute au relevat implicarea contului de TikTok „bogpr”, utilizat de cetăteanul român Bogdan PESCHIR, în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare.

Acesta, utilizând contul „bogpr” a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanțarea promovării lui Călin GEORGESCU la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române în data de 28.11.2024.

Aceștia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale. Acestea reprezintă încălcări ale politicilor TikTok si ale legislației electorale române.

Bogdan PESCHIR afișeaza un nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Brasov, înființată in anul 2021. Anterior înființării societății, acesta a lucrat, ca programator în cadrul unor entități (GLÓBAYA FINTECH SRL si BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brasov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor și sunt deținute, printre alții, de Gabriel PRODĂNESCU (persoană care este și cetățean al Africii de Sud, unde a emigrat in 1995).

De asemenea, finanțarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activitãtilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite. Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin GEORGESCU a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma
FA Agency, de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceștia.

Previous Story

Când se deschid pârtiile din Poiana Brașov. La Sinaia sunt deschise 5 pârtii

Next Story

SRI: Un om de afaceri din Brașov i-a dat 1 milion de euro lui Călin Georgescu pentru campania electorală. Cum se apără afaceristul brașovean