Last Updated on decembrie 31, 2024
Judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel Bucureşti a repins cererea lui Călin Georgescu de reluare a turului doi al alegerilor prezidenţiale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie G4Media.
Cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei prin care Biroul Electoral Central – BEC – a decis repetarea (reluarea) alegerilor prezidențiale a fost analizată, luni, la Curtea de Apel. Georgescu a venit la instanță acompaniat de gărzi de corp dar și de sute de susținători ca re s-au manifestat extrem de zgomotos.
Adrian Toni Neacsu: „Respinge excepția nelegalei constituiri și compuneri a instanței, invocată de contestatoarea Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată.
Încuviințează în principiu cererea de intervenție accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude.
Respinge restul cererilor de intervenție accesorie, ca inadmisibile. Respinge cererile de intervenție principală, ca inadmisibile.
Încuviințează părților proba cu înscrisurile de la dosar.
Respinge restul probelor solicitate de contestatori, ca neconcludente.
Admite excepția de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informații în privința excepției de nelegalitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 și Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepția de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepția de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informații în privința excepției de nulitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 și Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepția de nulitate invocată de contestatoarea Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.
Admite excepția de inadmisibilitate invocată de intimata Direcția Generală de Protecție Internă în privința excepției de nelegalitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024. Respinge excepția de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.
Admite excepția de inadmisibilitate invocată de intimata Direcția Generală de Protecție Internă în privința excepției de nulitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024. Respinge excepția de nulitate invocată de contestatoarea Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă.
Respinge excepția tardivității invocării excepției lipsei capacității de folosință a Biroului Electoral Central, invocată de contestatoarea Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată. Admite excepția lipsei capacității de folosință a Biroului Electoral Central, invocată din oficiu și de reprezentantul Ministerului Public. Respinge cererea ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană care a rămas fără capacitate de folosință.
Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată. Respinge excepția lipsei de interes invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată.
Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive, invocată de intimatul Guvernul României, ca neîntemeiată.
Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de intimatul Ministerul Apărării Naționale. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată și precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de intimatul Statul Major al Apărării și Șeful Statului Major. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată și precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de intimatul Serviciul Român de Informații. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată și precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Admite excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de intimatul Președintele României. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată și precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată și precizată, ca neîntemeiată.
Respinge cererea de intervenție accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată.
Cu recurs, în 5 zile de la pronunțare, ce se depune la Curtea de Apel București. Pronunțată azi, 31.12.2024, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței”
Zegrean, despre procesul lui Călin Georgescu: Hotărârea Curții va fi supusă recursului, care se judecă, dacă ai noroc, după un an
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean afirmă că orice soluţie ar da Curtea de Apel Bucureşti în dosarul deschis de Călin Georgescu şi susţinătorii săi, acea decizie nu este definitivă, iar un recurs se va judeca după un an, sau chiar mai mult, timp în care se vor organiza alegeri prezidenţiale. Zegrean remarcă faptul că procesul deschis la Curtea de Apel îi foloseşte lui Georgescu pentru a-şi face campanie electorală, scrie Digi24.
”Este destul de confuză situaţia, pentru că am ascultat şi eu ce spuneau avocaţii la ieşirea din sală, pe de o parte spuneau că au invocat tot felul de excepţii şi au cerut să se constate recuzarea judecătorului, pe de altă parte cer să dea o soluţie corectă. Deci dacă se recuză, se reia procesul de la capăt. Recuzarea nu o judecă doamna aceea care a judecat astăzi, ci alţi judecători de la aceeaşi instanţă şi la judecata recuzării nu vor fi oameni în stradă, pentru că nu ştiu ei unde se întâmplă şi cum se face.
Deci dacă ea va fi declarată recuzată, vor trebui să numească un alt judecător, care probabil va avea altă soţie undeva, sau soţ undeva, şi tot aşa”, a afirmat Augustin Zegrean, luni seară, într-o intervenţie la Antena 3.
El a susţinut că, în orice caz, soluţia Curţii de Apel Bucureşti este una supusă căii de atac şi, având în vedere aglomeraţia din instanţe, e posibil ca la o soluţie definitivă să se ajungă chiar peste un an, după ce vor fi avut loc alegerile prezidenţiale.
”Chiar dacă ar da o hotărâre Curtea de Apel peste o săptămână, peste două, nu ştiu când vor da, vor da o hotărâre care va fi supusă recursului şi din câte ştiu eu – eu practic avocatura şi o practic de 150 de ani – un recurs acum la Înalta Curte, la secţia de contencios, se judecă, dacă ai noroc, după un an de zile de la data înregistrării, deci vor trece alegerile. (…)
Omul acesta îşi face campanie gratuită şi iar o să-l acuzaţi că nu a cheltuit niciun leu pe campanie. Pe toate televizoarele l-au dat în seara asta, numai pe el şi numai ce s-a întâmplat acolo”, a adăugat Zegrean.