Călin Georgescu îl somează pe Klaus Iohannis să demisioneze. „Veți deveni un infractor dovedit”. Cum se re rezolvă situația, potrivit lui Toni Neacșu

Last Updated on decembrie 22, 2024 Călin Georgescu îl somează pe Klaus Iohannis să demisioneze. „Veți deveni un infractor dovedit”. Cum se re rezolvă situația, potrivit lui Toni Neacșu 1

Klaus Iohannis este somat să demisioneze după ce mandatul său s-a încheiat în această dimineață. Locul lui trebuie luat de șeful Senatului. Cum încă partidele parlamentare nu și-au ales un șef la Senat, Iohannis mai rămâne în funcție. Chiar dacă va fi ales un șef al Senatului, Klaus Iohannis a anunțat că va mai rămâne în funcție până la alegerea unui nou președinte. Doar noul șef al Senatului îi poate cere demisia cu obligația că va prelua funcția prezidențială până la noile alegeri.

Fostul candidat independent la președinție Călin Georgescu i s-a adresat sâmbătă seară în mod „direct și precis” președintelui Klaus Iohannis, îndemnându-l pe acesta să părăsească funcția de șef al statului. „Dacă rămâneți președinte o secundă peste ora 12 noaptea, veți deveni un infractor dovedit”, a afirmat Georgescu, reluând o teză vehiculată anterior în cursul zilei și de liderul AUR, George Simion.

Mandatul dumneavoastră se încheie. Întreb: vreți să rămâneți președinte în mod abuziv? Atunci veți fi unul ilegal, imoral și infracțional”, a spus Călin Georgescu, într-un live difuzat pe contul de YouTube „Noi. Poporul”.

Vă spun așa: Plecați acum! Zece ani cu dumneavoastră ne arată astăzi unde am ajuns. Nu doar în cea mai gravă situație de după 1989, ci ce ați făcut, ce ați creat în acești zece ani este un dezastru”, continuă Călin Georgescu, conform Digi 24.

Ce spera sistemul să obțină astfel și implicit, de bună seamă, președintele încă în funcție Klaus Iohannis? Vroia să instituie o stare de urgență, în care practic Klaus Iohannis să rămână la putere pe termen nelimitat.

Dar poporul nostru este trezit în conștiință, este bun și demn de iubirea lui Dumnezeu și a înțeles că monstrul politic nu trebuie hrănit.
Și practic, astfel, monstrul a început să se autodevoreze, vedem ce se întâmplă de ieri seară.

Mă voi adresa acum, direct și precis, domnului Klaus Werner Iohannis: De mâine, domnule Iohannis, sunteți doar un simplu cetățean. Așa este și normal într-un stat democrat, pe baza Constituției, articolul 83, alineatul 1. Mandatul dumneavoastră vi se încheie. Întreb: vreți să rămâneți președinte în mod abuziv? Atunci veți fi unul ilegal, imoral și infracțional.
Dacă rămâneți președinte o secundă peste ora 00.00, ora 12 noaptea, veți deveni un infractor dovedit”, mai spune Călin Georgescu, potrivit Hotnews.

Klaus Iohannis a afirmat, pe 18 decembrie, că rămânerea lui în funcție și după expirarea mandatului, în 21 decembrie, nu este o ingerință a sa, ci o prevedere clară din Constituție. „Constituția noastră în acest punct este foarte clară. Deci nu este cumva o ingerință din partea mea în lucrurile constituționale, ci este articol în Constituție. CCR nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, CCR a subliniat că există acest articol și că acesta se aplică. Și asta fac eu. Eu nici nu pot să plec. Cum să plec, dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau?”, a spus președintele.

Dacă aș pleca, ar trebui să plec doar prin demisie. Nu aș face-o fără o motivație extrem, exrem de solidă. Și aș face-o doar dacă ar exista un interes public major”, a susținut Iohannis.

Avocatul Adrian Toni Neacsu: „Curtea Constituțională, doar la sesizarea presedintelui Senatului sau al Camerei Deputaților, este singura autoritate care poate constata vacanta functiei de Presedinte ales Romaniei (art. 146 lit g).

Dacă am trai intr-o democratie și stat de drept astazi Parlamentul nou investit trebuia sa sesizeze CCR cu faptul ca mandatul presedintelui Iohanis a expirat de drept potrivit art 83 alin 1 și cu solicitarea de a se constată ca potrivit art. 98 alin 1 interimatul este asigurat de Presedintele Senatului.

Chiar dacă pare ca tot CCR este cea care a prelungit mandatul presedintelui Iohanis, revenirea asupra acestei dezlegări de drept este pe deplin posibila, dar doar în interiorul procedurii constituționale anume prevazuta pentru o astfel de situație.

In loc sa procedeze de urgenta la încercarea de salvare a autorității Constitutiei, Camera Deputatilor și Senatul au amânat pe luni alegea celor 2 presedinti. Este un început catastrofal de mandat pentru noul Parlament și pentru majoritatea nou creata, PSD-PNL-UDMR-minoritati. Confortul lor și odihna meritata de duminica sunt mai importante decât ordinea constituțională.

În ce privește minoritatea parlamentară (AUR, USR, SOS, POT) ea e la fel de vinovata, pentru ca dincolo de declaratii populiste au la dispoziție instrumentele parlamentare: inițierea unui proiect de Declarație sau Hotarare a Parlamentului prin care sa se declare vacanta functiei de presedinte și sa se solicite sesizarea CCR pentru a decide asupra interimatului de exceptie în situația în care România nu are un presedinte ales”

Previous Story

Brașov. Concerte transmise live în Piața Sfatului. Programul de sâmbătă, duminică și luni

Next Story

Deputatul brașovean Gabriel Andronache, reales lider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților