Alertă de urs în Poiana Brașov. Broaștele blochează o parte din lucrările de pe autostrada Făgăraș- Sibiu. Ciorile au invadat Universitatea Transilvania Brașov

Last Updated on decembrie 20, 2024 Alertă de urs în Poiana Brașov. Broaștele blochează o parte din lucrările de pe autostrada Făgăraș- Sibiu. Ciorile au invadat Universitatea Transilvania Brașov 1
(foto arhiva)

Agenția de mediu impune constructorului autostrăzii Sibiu – Făgăraș o serie de restricții pentru protecția florei și faunei. Una dintre ele vizează broaștele, astfel că lucrările din zona ariilor naturale protejate vor fi oprite în perioada de reproducere a amfibienilor, potrivit ”Proiect aviz de gospodărire a apelor modificator al avizului de gospodărire a apelor Nr. 13 din 07.02.2022, Privind proiectul: Autostrada Sibiu – Făgăraș, Tronsonul 3: km 34+175 – 51+785, Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ)”, depus la Agenția de Mediu.

Astfel, între 15 martie-15 iulie, în perioada de reproducere a amfibienilor, ”sunt interzise lucrările care pot afecta zonele umede; o în cadrul perioadelor sensibile, personalul care va desfasura lucrările, va limita folosirea utilajelor/aparatelor care produc zgomot”.

Asta, în zonele ariilor protejate, după cum se specifică în document. Iar pe întregul traseu al autostrăzii Sibiu – Făgăraș sunt trei astfel de zone: ROSCI0304 – Hârtibaciu Sud Vest; ROSCI0132 – Oltul Mijlociu – Cibin – Hârtibaciu și ROSPA 0098 – Piemontul Făgăraș.

Purtătorul de cuvânt al DRDP Braşov, Robert Elekes, spune că lucrările sunt programate, indiferent de șantier, în concordanță cu astfel de prevederi.

Lucrările de pregătire, devierile de albie, podurile provizorii, toate se execută în afara perioadei precizate. Oricum, lucrările la drumuri se fac fără a se intra efectiv în apă. Chiar și așa, amenajările în albie se execută în afara perioadei în care anumite specii sunt protejate.

Aceeași situație este și la noi, la DRDP Brașov, acolo unde sunt programate lucrări de amenajare a albiei, acestea sunt programate în timpul lunilor de iarnă, tocmai din acest motiv, pentru protejarea unor specii.

Ca o concluzie, de regulă de desfășoară lucrări în jurul apei, iar tot ce se face în apă, se execută înaintea și după perioada supusă interdicției”, explică Robert Elekes, citat de Turnul Sfatului.

Ciorile au invadat Universitatea Transilvania Brașov
De o bună bucată de vreme, în fiecare după-amiază – în special, ciorile pun stăpânire pe Colina Universității. Stoluri întregi bântuie zona, cerul înnegrindu-se înspăimântător.
Alertă de urs în Poiana Brașov. Broaștele blochează o parte din lucrările de pe autostrada Făgăraș- Sibiu. Ciorile au invadat Universitatea Transilvania Brașov 2

„Pare că suntem în filmul Păsările, al lui Hitchcock. Te aștepți oricând să te atace”, a spus un student, potrivit mytex.ro

Un altul a menționat că „stolurile de ciori par să fi… migrat dinspre Parcul Tractorul. În curând vor pune stăpânire pe Primărie, Prefectură, urmând a ajunge și în Piața Sfatului”.

Alertă. Urs în Poiana Brașov
A fost semnalată prezența unui urs în Poiana Brașov, pe strada Poiana lui Neagoe.

Alertă de urs în Poiana Brașov. Broaștele blochează o parte din lucrările de pe autostrada Făgăraș- Sibiu. Ciorile au invadat Universitatea Transilvania Brașov 3
(foto arhiva)

„Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospădărie”, au transmis autoritățile prin intermediul RoAlert, conform Radio Romania Brasov.

Previous Story

Video Brașov. Cum a fost prima zi în Paradisul Copiilor, cel mai modern loc de joacă din oraș

Next Story

Mașină răsturnată în șanț pe drumul de la Poiana Brașov. Pieton lovit pe trecere, în Râșnov. Accident pe DN 73, în zona localității Tohanul Nou. Accidente grave și pe drumurile din țară