Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României

Last Updated on noiembrie 27, 2024 Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României 1

Tratați cu sictir de reprezentanții Tick Tock, autoritățile au găsit o măsură care să-i facă mai cooperativi. Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunță că va cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României până la finalizarea anchetei referitoare la posibila manipulare a procesului electoral.

Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, scrie Pavel Popescu pe Facebook, scrie stiripesurse.ro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române, a transmis, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Ieri, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut Comisiei Europene să investigheze TikTok, în urma rezultatului-surpriză din primul tur al alegerilor prezidenţiale, când Călin Georgescu a obţinut cel mai mare număr de voturi cu ajutorul unei campanii făcute „cu buget zero”, după cum susţine candidatul, exclusiv pe această platformă, scrie Observator Tv.

Reacţia Comisiei Europene după ce CNA i-a cerut să investigheze TikTok
Comisia Europeană a răspuns cererii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) de a analiza cum i-a permis TikTok lui Călin Georgescu să pună în scenă o campanie online, prin care a reuşit să ajungă în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

„Comisia poate confirma primirea unei cereri din partea Consiliului Național al Audiovizualului din România de a deschide o investigație oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România.

Comisia este în strânsă legătură cu coordonatorul serviciilor digitale din România, ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații).

În temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, TikTok este o platformă online foarte mare. Prin urmare, are obligația de a evalua și de a atenua riscurile sistemice legate de procesele electorale, inclusiv de alegerile naționale.

TikTok este semnatar al Codului de bune practici privind dezinformarea, care urmează să fie integrat în Regulamentul privind serviciile digitale și, prin urmare, și-a asumat angajamente specifice în contextul alegerilor.

În cazul în care Comisia suspectează o încălcare pe baza probelor de care dispunem, Comisia poate iniția proceduri pentru a analiza respectarea de către TikTok a obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale. Monitorizăm îndeaproape evoluțiile în această privință.

Comisia a trimis deja o cerere de informații către TikTok, în data de 2 octombrie, solicitând acestei platforme informații cu privire la măsurile pe care le-a adoptat pentru a evita manipularea serviciului de către actori răuvoitori și pentru a atenua riscurile legate de alegeri, de pluralismul mass-mediei și de discursul civic, care pot fi amplificate de anumite sisteme de recomandare.

Comisia nu intervine în alegerile naționale și urmărește să asigure, în limitele competențelor sale, condiții de concurență echitabile pentru toți candidații”, a transmis Comisia Europeană.

Previous Story

Brașov. Explozie într-un bloc din Codlea: Un bărbat grav rănit, 20 de persoane evacuate

Next Story

Brașov. Explozie într-un bloc din Codlea. Femeie: „Dormeam, am auzit cum cad pereții efectiv. Am ieșit pe hol, totul era dărâmat”.